De Stentor op het web

Veur Disse Kear bewijst populariteit regio-rock
met cd Kukeleku

Eigen taal is toegankelijker

(Door Kirsten Baarslag)

RADEWIJK/RHEEZERVEEN - Vroeger was Normaal hun grote voorbeeld, inmiddels staan de bandleden van Veur Disse Kear open voor allerlei stijlen. Blues, country, maar ook muziek uit de jaren zestig heeft een plaats in het repertoire. In de vier jaar dat Veur Disse Kear bestaat, heeft de dialectband zich ontwikkeld tot een formatie met oog voor kwaliteit. Vrijdag presenteert de band haar eerste cd in Podium te Hardenberg. De naam van het album: 'Kukeleku'.

De bandleden - leadzanger Remco Keizer uit Rheezerveen, slaggitarist Marco Keizer uit Dedemsvaart, gitarist Mareel Goudbeek en pianist Raymond Goudbeek uit Wezep en drummer Lodewijk ter Voorde uit Radewijk - hebben de cd begin vorig jaar opgenomen. Leadzanger Remco Keizer: In studio Westerhuis in Nieuwleusen hebben we al met al zo'n 128 uur aan de cd gewerkt. Sommigen van ons konden de nummers niet meer horen of zien.'
Het resultaat van alle inspanningen: Kukeleku, een cd met veel variatie en een tekstboekje erbij, zodat iedereen kan meezingen. De cd is vernoemd naar de hartenkreet van de bandleden. 'Kukeleku zeggen we bijvoorbeeld als we een leuke meid zien', zegt leadzanger Keizer.

Crossraces
Er zijn duizend exemplaren van de cd gedrukt, en de leadzanger denkt dat die allemaal verkocht worden. 'Er zijn er al rninstens 250 besteld, dus die zijn al weg.' Op de cd staan zestien nummers die door de bandleden zelf geschreven zijn. In het dialect uiteraard. 'Het gaat over het gewone leven', vertelt manager Marinus Stoevelaar. Het lied 'Mooie meid' bijvoorbeeld, is een érg emotionele ballad op hun cd. En 'Een zoaterdag in Roke' gaat over de crossraces die de mannen wel eens in Radewijk houden. Veur Disse Kear heeft inrniddels niet alleen bekendheid in deze regio, ook in plaatsen die wat zuidelijker liggen wordt de band steeds vaker geboekt. Het geheim: 'Je moet proberen het 'algemene' dialect aan te houden om te zorgen dat iedereen het begrijpt. Niet al te plat dus. Dat doen de jongens van Normaal ook niet, dat is geen plat Achterhoeks meer, wat ze zingen', aldus Keizer.
Drummer Ter Voorde: 'Ik denk dat regio-pop toegankelijker is dan andere muziek, het is je eigen taal, je begrijpt het.' Dat is volgens de band ook het succes van regiorockbands, zoals Normaal, Skik, en De Kast. Het afgelopen half jaar heeft Veur Disse Kear wat minder van zich laten horen.
Gitarist Marcel Goudbeek uit Wezep: 'We hebben de tijd genomen om een beetje aan de kwaliteit van onze nummers te werken, de muziek, de verlichting en de kleding te verbeteren.' Remco Keizer vult aan: 'Marcel is nogal een perfectionist, terwijl ik hou van lol maken. En zo houden we elkaar een beetje in evenwicht.' Slaggitarist Marco Keizer: 'En we hebben ook wel eens woorden hoor, maar dat komt zelfs in de beste huwelijken voor.' De andere bandleden grinniken.

Leuk
Hoewel de heren er naar eigen zeggen kwalitatief op vooruit gegaan zijn, willen ze graag zichzelf blijven. Het moet leuk blijven op het podium. Ook de acts rondom de band, zoals Beerenburg-races en, als kip vermomde grappenmakers, blijven onderdeel van het programma. Marco Keizer: 'We denken niet dat we beter zijn dan andere bands. We hebben geen concurrenten. Naast je schoenen gaan lopen, dat is alleen maar lastig voor je voeten.'

Dit artikel verscheen in de Zwolse Courant
terug naar Veur Disse Keer

Deze pagina is bijgewerkt op