De Stentor op het web

Woede van 'Helligen Hendrik' loopt uit de hand

GOOR/OMMEN - Hij presenteert een aantal keer per week het populaire praatprogramma En Dan Nog Even Dit, bij RTV Oost. Hier zien we Bert Eeftink (Goor, 1967) veelal met een open en opgewekt gezicht. Als Helligen Hendrik is hij veel minder toegankelijk.

De bokkige brompot uit het oosten heeft "de kop vaak verkeerd staan" en barst bij het minste of geringste uit in woede. Hoe chagrijnig Hendrik ook is, na vijf jaar trekt hij steeds vollere zalen. Vrijdag gaat zijn nieuwe show in Ommen in première. Vaak staat hij zelfs twee avonden in de Overijsselse theaters onder het motto: "helligheid is net stront, ut mut d'r oet."
En ook de schouwburgen in Drenthe en Gelderland vragen steeds vaker om Hendrik bij wie het Twentse dialect goed te volgen is voor iedereen die een beetje saksisch verstaat. Eeftink noemt zijn personage 'een uit de hand gelopen grap' die op de middelbare school in Holten begon. "Het is een boerentypetje maar hij is geen boer. Hendrik werkt bij de plantsoenendienst. Nou ja werkt, hij leunt meestal op de schop", vertelt Eeftink die zelf niet met het dialect is opgegroeid. "Ik heb het mezelf aangeleerd." Zonder de pet, het hoornen brilletje en de aangeplakte gefronste wenkbrauwen lijkt Hendrik vandaag ver te zoeken. Eeftink is journalist en presentator, heeft een vrouw en het derde kind 'uit de tweede leg' is net geboren. Het huwelijk van Hendrik en zijn Marie bleef jammerlijk kinderloos. Toch hebben de schepper en zijn creatie iets gemeen. "Zijn ergernissen zijn vaak de mijne", zegt Eeftink. "Dat kan gaan over wegomleidingen en dikke auto's die dubbel geparkeerd staan. Maar Hendrik volgt de kranten en het journaal ook. Hij maakt zich eveneens druk over de actualiteit. Ja, Hendrik heeft vorige week gestemd. Op het CDA natuurlijk. Hij is katholiek en blijft hoe dan ook trouw aan deze christelijke partij."
In de nieuwe avondvullende show gaat Hendrik kamperen in Brabant en richt hij zijn toorn op de tent, de haringen en de schaars geklede mensen om hem heen. "Al dat bloot en die tatoeages vindt hijniks. Of Hendrik zelf uit de kleren gaat? Dat blijft een verrassing. Hij was liever thuis gebleven en steekt de IJssel niet graag over. Bovendien kost dat kamperen alleen maar geld en hij is een knieperd."
Eeftink ziet in de zalen niet alleen senioren en mensen van het platteland. "In de steden loopt Hendrik ook goed en ik ken genoeg tieners en pubers die fan van hem zijn. Dankzij de YouTube filmpjes is hij een beetje cult geworden, merk ik."
De shows rond Hendrik - met de veelzeggende titels Mbah!, Foi!, Nôh, en deze keer: Vot - zijn cabaretesk maar niet vergelijkbaar met het werk van Twentse cabaretiers als André Manuel en Herman Finkers. "Ik doe al jarenlang hetzelfde typetje en Hendrik is niet erg controversieel. Hij moppert veel en zeikt wel mensen af maar zal geen extreme uitlatingen doen. Het moet vooral leuk en luchtig blijven. Dat moslimvrouwen een zak over hun hoofd doen, vindt Hendrik prima. Voor zijn eigen vrouw Marie ziet hij ook wel mogelijkheden. Zij zeurt hem teveel aan de kop over allerhande karweitjes. Toch maak ik met Hendrik geen boerenrevue", benadrukt Eeftink. "Het is een theatersolo, een monoloog met muzikale intermezzo's. Ik beschouw Hendrik als een soort Archie Bunker. Af en toe hoor je Marie op de achtergrond schreeuwen maar we zien haar niet."
Volgens de Twentse entertainer herkent het oostelijke en noordelijke publiek veel in de nuchterheid van zijn personage. "Hendrik is vaak onredelijk maar komt ook met onverwachte, praktische oplossingen. Hij is een archetype van alle tijden. Een man van tegen de zestig die altijd dezelfde leeftijd houdt. Van toeschouwers krijg ik vaak te horen: wij denken het maar Helligen Hendrik zegt het. Ik durf ik te stellen dat deze man nog jaren mee kan."

Helligen Hendrik: Vot.
Ommen 28 (première) en 29/9, Raalte 2 en 3/11, Hardenberg 16/2, Steenwijk 25/4, Deventer 18/5 en Zwolle 1/6.

www.helligenhendrik.nl

terug naar Helligen Hendrik

Deze pagina is bijgewerkt op