TC Tubantia op het web

Provincies: erken het Nedersaksisch

ENSCHEDE - Artiesten, wetenschappers en politici uit de noordelijke provincies komen maandagmiddag in het Drentse Grolloo bijeen om voor een hogere status van het Nedersaksisch te pleiten. De bijeenkomst is bedoeld om de regering alsnog te overtuigen, dat de Nedersaksische streektalen in de hoogste Europese categorie voor minderheidstalen horen.
Vorige maand besloot minister Spies van Binnenlandse Zaken, het Nedersaksisch niet voor te dragen. Spies is net als staatssecretaris Zijlstra van cultuur uitgenodigd voor de bijeenkomst. Zij hebben nog niet laten weten of ze komen.
De bijeenkomst staat onder het motto: ‘Geen miskenning, maar erkenning voor het Nedersaksisch’. Aan de bijeenkomst nemen politici van verschillende partijen deel. Volgens de Twentse streektaalconsulent Harry Nijhuis is ‘onze hoop dat de politiek de minister op andere gedachten brengt’.
De bedoeling is in Grolloo onder meer een manifest op te stellen, dat het belang van de Nedersaksische streektalen onderstreept. Ook wil de organisatie nog eens duidelijk maken dat een hogere status geen extra kosten en regels oplevert voor Den Haag, maar wel Europese fondsen kan openen.
Op de bijeenkomst spreekt onder andere Erik Hulzebosch, er wordt een 'plat' protestlied gemaakt en een handtekeningenactie begonnen. Muziek is er van de Drentstalige jazz-zangeres Martije.


Deze pagina is bijgewerkt op