Steenwijker Courant op het web

Troubadour Gerard Buisman overleden

Steenwijkerwold – Gerard Rutger Buisman (59) uit Steenwijkerwold, de troubadour van Steenwijkerland, is maandag overleden. Gerard Buisman werd op 21 mei dit jaar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op 30 december vorig jaar kreeg hij de erepenning van de gemeente Steenwijkerland uitgereikt.
Buisman heeft zich de afgelopen jaren zeer verdienstelijk gemaakt met activiteiten op het gebied van muziek, streektaal en onderwijs. Hij trok jaren langs stad en streek om zijn 'varsies' en 'vertellechies' aan een ieder die het maar horen wilde. Steenwijk, zijn geliefde geboorteplaats, en Steenwijkerland speelden daarbij een belangrijke en bepalende rol.
Gerard Buisman was dertig jaar actief in het onderwijs, de langste tijd op de RSG te Steenwijk, en doceerde verschillende vakken. Hij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle, produceerde en presenteerde diverse programma's voor de lokale omroep en RTV-Oost en was promotor van het gebruik van de streektaal, wat blijkt uit zijn teksten en verhalen, een radioprogramma en het door hem opgerichte streektaalblad Hei-j 't wel 'elezen?
Gerard Buisman bracht tot nu toe 7 cd-albums uit en een vierdelige dvd-serie onder de titel 'Steenwijkerland bezongen en bekeken door'. Zijn meest bekende nummer in Steenwijk, toen als lid van Les Chevaux, was de vertaling van de Engelse wals Mull of Kintyre van ex-Beatle Paul McCartney tot Steenwieker Toorn.

terug naar Gerard Rutger Buisman

Deze pagina is bijgewerkt op