TC Tubantia op het web

‘Het dialect mot bliev’n bestoan’

ENSCHEDE - De opmars van het Engels lijkt niet te stuiten. Vandaar dat De Stadse Leu op de bres gaan voor het Twentse dialect. ‘Dat mag nich verloren goan.’ Ze willen ook graag weten wat u er van vindt.

De Stadse Leu hebben zich verzameld rondom de piano van Cobi Prins. Uit volle borst zingen Leida (Janny Rosink), Lubbert (Gerrit Hielkema), Jan (Herman Padberg) en Jenneke (Gerrie Stappenbeld) een nummer uit het huidige programma van dit cabaret/revuegezelschap. ‘Aij Engels proat is interessant, dat kriejt wie nich meer oet oons laand’.
De boodschap van Cobi, tekstschrijver en componist, is duidelijk: ‘De Engelse zeekte is is ons laand’. De opmars van Engelse termen in de Nederlandse spreektaal is niet te stuiten. Boodschappen halen we volgens Cobi in het shopping-centre en als we overwerkt zijn, hebben we een burn-out.
„Jonge mensen”, is de ervaring van De Stadse Leu, „willen het dialect niet meer horen en spreken het ook bijna niet meer.” Zelfs hun eigen kinderen en kleinkinderen hebben er al moeite mee. „De jeugd van nu heeft hele andere interesses. Alleen in de dorpen zie je dat het nog wel leeft.”
Omdat het publiek van De Stadse Leu behoorlijk ‘grijs’ is en de jeugd amper wordt bereikt, rijst de vraag of het voortbestaan van het Twentse dialect gevaar loopt. Zo’n vaart zal het volgens Leida, Lubbert, Jan en Jenneke niet lopen. Twentse lessen op de basisscholen kunnen volgens hen een stap in de goede richting zijn. Cobi is een stuk somberder: „Het gaat er echt uit.” De groep steekt haar een hart onder de riem: „Wiej könt noch dertig joar vedan. En Cobi hef koffers vol muziek.”.
Nadat ze veertig jaar de Buurser Revue had begeleid, begon Prins in 1988 met De Stadse Leu. In de huidige samenstelling timmert het gezelschap nu een jaar aan de weg. „Het is weer ouderwets gezellig”, vertelt de pianiste/tekstschrijfster, „het klikt gewoon. Onze teksten zijn voor een breed publiek. Maar je moet de mensen wel eerst binnen zien te krijgen. De voorstellingen houden ons jong en de mensen hebben er plezier in.”
Zondag 22 mei treden De Stadse Leu vanaf 14 uur op in café De Buren in Boekelo. Een week later dus dan gepland, omdat de titelstrijd tussen FC Twente en Ajax het noodzakelijk maakte om de voorstelling door te schuiven. Voor de liefhebbers heeft Cobi nog een mooi voetballied geschreven.

terug naar De Stadse leu

Deze pagina is bijgewerkt op