Huis aan Huis
Enschede

Dé Weekkrant op internet

Jubileum Dialect

ENSCHEDE - Het radioprogramma Enschede FM Dialect bestaat op zondag 5 december twintig jaar. Presentator Andries Langenberg blikt in een speciale uitzending terug.

“De eerste uitzending hadden we in december twintig jaar geleden”, vertelt Langenberg. “We kregen van luisteraars te horen dat er behoefte aan een dialectprogramma was. Vandaar dat we daarmee zijn begonnen. Het programma is in al die jaren nauwelijks veranderd. De kracht is het dialect. We hebben altijd een verhaal en gedicht in dialect. En een boswachter vertelt over de mooie natuur van Enschede en omgeving. Ik merk ook dat er meer waardering is gekomen voor het dialect. Mensen hebben een taal nodig waarin ze zich goed kunnen uitdrukken en die vertrouwd voelt. Ik zie dit ook bij jongeren.”
De eerste tien jaar heette het programma Stad Op Zien Plat, na de vuurwerkramp werd deze naam veranderd in Enschede FM Dialect. Langenberg hoeft niet lang na te denken over de hoogtepunten van zijn programma. “In de eerste plaats het interview met Anne van der Meiden. Dat is dan toch het mooie dialect hè. En ik denk aan vele artiesten die we in het programma mochten begroeten.” Dze hoogtepunten komen langs in de speciale uitzending op 5 december van 11.00 tot 12.00 uur. “Het wordt een echte terugblik”, aldus Langenberg. Zo kunnen de luisteraars genieten van archiefmateriaal van de eerste aflevering ooit en gesprekken met Duo Karst, Graads van de Wierendse Revue en Gait uit Klooster. “Of ik er nog twintig jaar mee doorga? Ja, dat hoop ik wel. Ik werk met veel plezier aan Dialect.”Deze pagina is bijgewerkt op