De Stentor op het web

Gerard Buisman ereburger Steenwijk

door Marion Groenewoud

STEENWIJK – Hij noemt het mompelend “een beetje overdreven”. Maar Gerard Rutger Buisman (1952) haalt trots zijn zojuist verworven penning uit de binnenzak.

De troubadour en streektaalambassadeur uit Steenwijkerwold mag zich sinds vanmiddag ereburger van de gemeente Steenwijkerland noemen.Vlak voor aanvang van het traditionele eindejaarscabaret, dat hij zelf rond 2000 in het leven riep, haalt wethouder Luc Greven hem naar de microfoon in theater De Meenthe.
Al meer dan vier decennia is Buisman verdienstelijk voor de stad Steenwijk, en sinds de herindeling tien jaar geleden, gaat zijn aandacht ook volledig naar de omliggende steden en dorpen. “Niemand verwoordt onze eigenheid beter dan Gerard Rutger Buisman”, stelt Greven. ‘Het College wil met deze erepenning haar dankbaarheid uitdrukken voor wat je hebt betekend en we hopen dat je nog lang doorgaat.” Buisman is een opvallende verschijning met zijn karakteristieke lange grijze baard, zwarte hoed en wandelstok.
De muzikant loopt moeizaam, omdat hij vanwege suikerziekte geen gevoel meer heeft in zijn rechterbeen. Buisman beschouwt het als een eer om in navolging van oud-burgemeester Hajo Apotheker en oud-wethouder Anne Beeltje, de bijzondere onderscheiding te ontvangen. “Ik kan me niet met deze mannen meten. Maar dit doet me goed. Zeker in deze tijd waarin het maken van muziek mij iets zwaarder valt dan normaal ”, vertelt Buisman die een strijd levert tegen alvleesklierkanker. Deze week begint hij aan een tweede reeks chemokuren.
De streektaalzanger zingt het Steenwijker dialect op folk- en bluesmuziek. Ondanks zijn ziekte blijft hij optreden als Buisman en Zo in en buiten de regio. Zijn liederen of ‘varsies’ over 'De Steenwieker Toorn' en 'gekke Frekie' zijn inmiddels klassiekers. Na de gemeentelijke herindeling maakte Buisman dvd’s met zogenaamde ‘kopstokken’, liedjes over de Kop van Overijssel. Want, zo stelt hij: “Het is de taak van een troubadour streekverhalen levend te houden.”

terug naar Gerard Rutger Buisman

Deze pagina is bijgewerkt op