TC Tubantia op het web

Enterse band Enclosure wint
derde editie van Grondtoon

NIJVERDAL - Geen kleurrijke flyers of mooi ontworpen visitekaartjes, maar eenvoudige witte plastic tasjes van slagerij Pennings als promotiemateriaal.

Hiermee maakte de Nijverdalse gelegenheidsformatie Pröttel op ludieke wijze reclame voor haar nummer 'Arie met zien dröge worst'. Volgens diverse dorpelingen is de dröge worst van deze ambachtelijke slager aan de Rijssensestraat al jaren een begrip in Nijverdal. Vader Paul Kleinmeulman, zoon Joep, Peter van Mulder en Edwin Rutgers hadden slechts twee keer samen in de slaapkamer van Joep aan de Koningsvaren gerepeteerd voordat ze donderdagavond in het ZINiN theater het podium betraden en daar voor een schare vrienden en familieleden tot twee keer toe het eerder genoemde nummer speelden op de melodie van Smoke on the Water (Deep Purple) en Sweet Home Alabama (Lynyrd Skynyrd).
Behalve Pröttel namen ook de Nijverdalse zangeres Annet Nikamp en de bands Enclosure (Enter) en Play it Again (Nijverdal) deel aan deze derde editie van Grondtoon, waarbij de deelnemers de strijd met elkaar aangingen in de streektaal.
Nikamp veegde in 'De Bouwpruttel' op de melodie van de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival ('Ik ben verliefd, shalalie' van Sieneke) de vloer aan met de verkeersoverlast in Nijverdal als gevolg van de aanleg van de Combitunnel.
Enclosure had voor deze gelegenheid haar bestaande nummer 'Sea of lies' in het Twents vertaald tot ''n Zee van leungs' en Play it Again zong 'De Regge is breed'. De twee zangeressen van Enclosure deden denken aan een Enterse versie van Twarres. De leadzangeres, die met haar opvallende roze klompen nog eens benadrukte dat ze uit het bekende klompen- en zompendorp kwam, beloofde de zaal 'we gonna rock your socks of tonight'. En dat bleek geen loze belofte, want na het spelen van de nieuwe single 'This place' kregen de Enternaren een luid applaus. De uit Jan Rosman (musicus), Albert Bartels (streektaalconsulent) en Ruben Biemans (gitarist van Sense of Urgency, de winnaar van Grondtoon van vorig jaar) bestaande jury wees even later Enclosure aan als winnaar van Grondtoon 2010. "Wat betreft presentatie, originaliteit, tekst en uitspraak had deze band net een streepje voor op play it again", maakte juryvoorzitter Rosman duidelijk. Enclosure won hiermee een bedrag van 500 euro.
De publieksprijs ging, zoals al algemeen werd verwacht, naar Pröttel, dat hiermee een professionele fotoshoot won. Daarop werden biertjes en stukjes dröge worst genuttigd.

terug naar Grondtoon

Deze pagina is bijgewerkt op