TC Tubantia op het web

Sfeervolle dichtmarathon in Enschede

ENSCHEDE - Een vader met kind op schoot, oud-buurtbewoners, familie, fans uit Rotterdam en Amsterdam, vrouwen met hoofddoekje en ook toevallige passanten. Het is gezellig druk op deze zaterdag in de Grote Kerk aan de Oude Markt in Enschede.

Vier uur achtereen mogen fans van de vijf jaar geleden overleden auteur zijn werk voordragen op de Willem Wilmink Dichtmarathon.
Op initiatief van de twee Overijsselse dagbladen - De Twentsche Courant Tubantia en De Stentor - zijn liefhebbers van schrijver/dichter Willem Wilmink de hoofdrolspelers op dit onderdeel van het meerdaagse festival rond de in Enschede geboren en getogen auteur. Luuk Tiehatten komt onaangekondigd naar voren. Met dochter Rinske op schoot zingt hij het favoriete slaapliedje van dochterlief, het 'Grote Blote Billen' lied. De tekst blijkt bekend bij vele aanwezigen, want er wordt volop meegezongen.
Presentatrice Magda Nij Bijvank introduceert de deelnemers en vraagt ze waarom ze juist voor dit bepaald gedicht of lied hebben gekozen. Vaak liggen er heel persoonlijke motieven aan ten grondslag. Zo vertelt André Wilmink aandoenlijk over zijn broer en draagt 'Huiswerk' voor. Een mevrouw uit Enschede stapt spontaan het podium op en vraagt of ze iets uit 'Heftan Tattat' mag voorlezen. Ze wil graag iets in de streektaal doen, maar schaamt zich daarvoor. 'Ik ben een geboren en getogen Enschedese maar ik durf geen dialect te spreken want dat mocht vroeger thuis niet. Mijn vader kwam uit den Haag en wilde niet dat ik plat zou praten. Dat zit me nog steeds dwars. Ik hoop het ooit nog te mogen leren.'
Schoolkinderen met een liedje worden afgewisseld door fans uit stad en dorp. Een Rotterdamse zegt dat ze speciaal voor deze Wilmink-dag naar Enschede is gekomen. Vervolgens draagt ze uit het hoofd een gedicht voor. Even stokt haar ritme, maar gelukkig is daar naast het podium Bert de Haan uit Enschede. Deze kenner en initiatitor van het festival kent vrijwel het gehele oeuvre uit het hoofd. Hij fluistert haar een paar ontbrekende woorden toe. De Rotterdamse komt weer op gang en maakt keurig haar gedicht af. De fans vinden het prachtig.
Zie meer op: www.twenteuitdekunst.nl

terug naar Willem Wilmink

Deze pagina is bijgewerkt op