Oprechte Dalfser
Courant

Dé Weekkrant op internet

Muziek in streektaal

REGIO - Hoe het precies komt, weet streektaalconsulent Albert Bartelds ook niet, maar liedjes in de streektaal raken de mens meer dan in een andere taal. "Het is een soort van verlangen, liedjes in dialect zijn authentiek." De voorstelling Uutsprčken die volgende week in schouwburg Odeon in premičre gaat biedt een overzicht van nieuwe liedjes in het Nedersaksisch, vertolkt door artiesten uit de regio.

"Het is een voorstelling met popliedjes in het eigen dialect, ondersteund door foto's, filmpjes en decor." Drie jaar is er gewerkt aan de voorstelling en volgende week is het zover: de premičre. "Het begon in 2006 met een dvd-project", zegt Bartelds, streektaalconsulent bij de IJsselacademie in Kampen. Muzikanten uit de regio kregen toen de opdracht een lied te schrijven en uit te voeren in de eigen streektaal. "Dat was toch wel nieuw, in Salland en de Kop van Overijssel waren geen jonge muzikanten die zich bezighouden met streektaal", vertelt Bartelds. "In Groningen, Drenthe, Brabant en Limburg gebeurt dat veel meer." Het project eindigde in een dvd van de liedjes. "Tijdens het maken van de dvd is er iets gebeurd met de muzikanten. Ze zongen voor het eerst in hun dialect, maar werden ook meteen enthousiast en kregen de smaak te pakken. Bert Vrieling bijvoorbeeld, die maakte daarna heel snel twaalf liedjes. Het rolde er zo uit, vertelde hij. Ik heb toen met Rick Mensink van Dwaarshoes Producties overlegd of we de dvd geen vervolg konden geven."
Bij festival De Stad Als Theater en op Vlieland werd het concept uitgevoerd voor publiek. "Dat was nog in de ruwe vorm", vertelt Bartelds. "Maar het sloeg aan en we besloten er een theatervoorstelling van te maken. Er moest van alles geregeld worden en voor je het weet ben je dan twee jaar verder." In januari was er een try-out in Wijhe en Hengelo, en dat ging goed. Tot juni volgen er vijftien voorstellingen in het hele land. De eerste is vrijdag 27 februari in Theater Odeon aan de Blijmarkt.
Bartelds is tevreden over de voorstelling. "Ik ben bij veel repetities en de try-outs aanwezig geweest en heb de voorstelling zien groeien. Uutsprčken is heel gevarieerd qua taal en er zit fantastische muziek in, de zangers hebben een volstrekt ander karakter. Maar Uutsprčken is in de kern een liedjesprogramma. Het dialect voegt wel iets toe. Liedjes in dialect hebben een soort van verlangen. Het is geen nostalgie, ik voel meer authenticiteit."
En die liedjes zijn heel divers. De veelzijdige muzikanten komen uit blues, avant-gardejazz, rock, folk en brengen in wisselende samenstelling de liedjes. "Voor de voorstelling zijn mooie decors en filmpjes gemaakt die de liedjes nog een keer versterken, het is een multimediale show geworden", zegt Mensink.terug naar Uutsprčken

Deze pagina is bijgewerkt op