TC Tubantia op het web

Al vijf jaar alle streektalen op de radio

OLDENZAAL/LOSSER - Lossernaar Ben Nijkamp presenteert maandag 2 maart de 250e uitzending van zijn radioprogramma Streektaal van Accent FM. Dit programma besteedt al meer dan vijf jaar veel aandacht aan alles wat met streektaal en dialecten te maken heeft.

Daarbij gaat het niet alleen om het Twents, maar om streektalen uit alle delen van het land. Streektaalmuziek is veel meer dan een deuntje in het 'plat', begeleid op accordeon, zo blijkt uit een reactie van Nijkamp. "Hou je van blues, smartlappen, country, klassiek of hardrock; het is er allemaal in streektaal", aldus de presentator.
In al die jaren zijn vele bekende streektaalschrijvers, zangers, zangeressen en bands in de studio in Oldenzaal te gast geweest. Onder hen theoloog Anne van der Meiden naar aanleiding van zijn bijbelvertaling, tekstschrijver Herman Lippinkhof en de muzikanten van Zaand, Zeep & Zoda. Aandacht voor de streektaal elders uit het land in de uitzending gebeurt om praktische redenen doorgaans met een telefonische verbinding. "Zingt een Amsterdammer geboren in de Jordaan een lied, dan vinden we dat doorgaans leuk. Bij een Twentenaar die Twents praat ligt dat soms anders", zegt Nijkamp over zijn drijfveer om de streektaal in zijn algemeenheid te willen promoten.
In de jubileumuitzending (tussen 20.00 en 22.00 uur) geven Nijkamp en zijn vaste technicus Georg de Vries enkele cd's met streektaalmuziek weg.
- Reacties streektaal@accentfm.nl.
Bellen tijdens de uitzending kan ook: telefoonnummer 0541-531333.


Deze pagina is bijgewerkt op