De Stentor op het web

Aalt Westerman bezingt schoonheid van Salland

door HANS KEESMAAT

NIEUWLEUSEN - Langzamerhand mag Aalt Westerman zich niet alleen officieus ambassadeur van het Sallands dialect, maar ook van het hele gebied noemen.

De liedjeszanger die zoveel streektaal in zijn composities stopt, heeft een dvd uitgebracht waarop hij een achttal gemeenten eert met een muzikale ode. De liedjes op de dvd ‘Mooi Overijssel’ zijn ge´llustreerd met sfeerbeelden uit de respectievelijke gemeenten. ‘Ik zie het als de kroon op mijn werk’ , zegt de zanger zelf. Het idee ervoor ontstond een jaar of twee geleden in samenspraak met RTV Oost. De omroep wilde een vervolg op een eerdere reeks videoclips over de ‘Kop van Overijssel’, waarvan ook een dvd was uitgebracht.
De Steenwijker troubadour Gerard Buisman droeg zijn Nieuwleuser collega voor om een soortgelijk project over Salland te maken. In samenwerking met het Steenwijker bedrijf VNN Mediaproducties werden de clips opgenomen. ‘Toen het idee nog maar net was geboren, hebben we opnamen gemaakt van het hoge water in Dalfsen, twee winters geleden’, zegt Westerman. ‘Daarna zijn de beelden in de loop van twee jaar gemaakt.’
In die periode schreef Westerman ook de nummers. Het ‘Nieuwleuser lietien’ was er al, maar werd opnieuw opgenomen. Plaatsen als Ommen, Hardenberg, (de) Lemele(rberg) en Staphorst werden bezongen in nieuwe nummers. ‘Ik heb contact gezocht met mensen uit die plaats, veelal van de historische verenigingen’, schetst Aalt Westerman zijn werkwijze. ‘Zo heb ik geprobeerd van elke gemeente de essentie te pakken.’
Tegelijk met de dvd verschijnt een nieuwe cd, de vierde in successie. Op die cd, met de titel ‘Luuster mar ies’, staan merendeels andere liedjes dan op de dvd. Voor het eerst vervult zijn dochter Anja een prominente gastrol. Naast de liedjes van Aalt in de streektaal zingt zij een viertal Nederlandstalige nummers. Twee daarvan gaan over een onderwerp dat haar na aan het hart ligt: de achtergrond van adoptiekinderen, waarvan ze er zelf twee heeft.
Verder komt er voor Aalt Westerman na 35 jaar een eind aan de samenwerking met zijn band Yellow Stars. Op 3 februari treden ze voor het laatst samen op in een concert dat nu al uitverkocht is. ‘De belangrijkste reden is dat het aantal optredens met de band langzaamaan minder wordt. Ik wil niet wachten tot het helemaal doodbloedt.’ De groep gaat verder onder de naam Rainbow Stars.

terug naar Aalt Westerman

Deze pagina is bijgewerkt op