De Stentor op het web

LICHTE MUZIEK

‘Plat’ leent zich perfect voor scherpe liedteksten

door HANS INVERNIZZI


ZWOLLE - Streektaalconcert door André Manuel, Martin Korthuis en Erik Harteveld. Park Eekhout, 24/6.

Randstedelijke komieken en Hilversumse televisiemakers mogen graag de draak steken met het ‘boerentaaltje’ dat in oostelijk en noordelijk Nederland wordt gesproken. De inwoners worden gemakshalve op één hoop geschoven en de onderliggende boodschap is steevast: dom volk, pummels. De werkelijkheid is dat in deze provincies de officieel erkende taal Neder-Saksisch wordt gesproken en dat hier net zoveel domheid voorkomt als elders.
In Twente, Drenthe en Groningen wonen en werken intelligente, creatieve en gepassioneerde zangers, die zich bij voorkeur in hun moedertaal uitdrukken. Dat zij in uitdrukkingsvaardigheid niet onderdoen voor hooggeprezen randstedelingen bewezen André Manuel, Martin Korthuis en Erik Harteveld tijdens het streektaalconcert van de Stad als Theater.
Het 'plat' van Manuel uit Twente, Korthuis uit Groningen en Harteveld uit Drenthe wijkt nu ook weer niet zoveel van het Algemeen Beschaafd Nederlands af dat het voor niet-Saksen niet te volgen is. De scherpe, wrange, cynische maar uitzonderlijk geestige verdichtsels van de uit Diepenheim afkomstige cabaretier Manuel; die zichzelf begeleidt op gitaar en een maf orgeltje, hakken er in het Diepens nog steviger in dan in het ABN. Bij zaaloptredens lopen mensen soms verbolgen weg; in het sfeerrijke Park Eekhout werd onder het genot van een biertje hartstochtelijk gelachen om het gesol met een lijk in 'Bob' en het zwartgallige 'Kraaien' over Manuels eigen dood.
Harteveld, ondersteund door een combo met zijn tweelingbroer op slagwerk, contrabas en toetsen, is een droogkomisch type. Hij woonde lang in Grolloo, het bluesdorp van Cuby & the Blizzards. De blues is het vehikel dat Harteveld gebruikt om zijn anarchische, tegendraadse en poëtische verzen over het voetlicht te brengen. Erik is een begaafd acteur en regisseur bij het Noord Nederlands Toneel en Theater 't Water. Hij speelt de stugge dommige Drent perfect - maar onder een vuurrood petje schuilt een hoofd dat een uitstekend stel hersens bevat. Harteveld paart een krachtige dictie aan een welluide zangstem - en speelt een pittig partijtje blueslicks op zijn spotgoedkope Fender.
Martin Korthuis werd geboren in Bedum. Hij woont nu op Schiermonnikoog. Zanger/gitarist Korthuis; begeleid door gitaar, bas en toetsen, brengt Neder-Saksische Americana. Aardse muziek met sterke countryinvloeden. Een stuk lichtvoetiger qua toonzetting dan het werk van Manuel en Harteveld. In zijn teksten verwoordt Korthuis persoonlijke belevenissen met aard'se zaken. Prachtig slotnummer: Madelief, over het meisje van de vleeswaren bij de Spar op Korthuis’ waddeneiland.


Deze pagina is bijgewerkt op