TC Tubantia op het web

Markelo’s Mannenkoor zingt met Boh Foi Toch

MARKELO - Het moest een bijzonder concert worden waarin ze hun vijfendertig jarige bestaan vieren. Daarom nodigden de leden van het Markelo’s Mannenkoor om op vrijdagavond 8 april de Gelders Achterhoekse formatie Boh Foi Toch uit om een gezamenlijk concert te geven. Het concert is in Bill’s Bar.

‘Een aantal leden van het koor is fan van Boh Foi Toch en kwam op het idee om samen met de Achterhoekse formatie een concert te geven’, vertelt Gerrit Poortman. Hans Keuper van de Achterhoekse band was volgens Poortman direct enthousiast over het voorstel om samen op te treden.
Boh Foi Toch brengt een Nedersaksisch repertoire ten gehore, dat wil zeggen dat elk bandlid in zijn eigen dialect zingt. De band speelt feestelijke muziek, afgewisseld met inhaakwalsen, melancholische nummers en nummers waarin de samenleving wordt geschilderd, gelauwerd en op de hak genomen.
Er is een goed overleg geweest tussen de dirigent van het Markelo’s Mannenkoor, Henk Swart en de leider van Boh Foi Toch, Hans Keuper. ‘De dirigent en Keuper hadden wekelijks contact. Swart heeft prachtige arrangementen gemaakt voor ons mannenkoor, van ondermeer ‘Daor stao’j dan mooi met läöge hande’, ‘Muurbleumke kom dans met mie’ en ‘Bierman, Hanna en wat te denken van Beerd van Kuperije’.
‘Ieder koor probeert op zijn eigen wijze de aandacht te trekken van het publiek. Er zijn diverse mogelijkheden. Je kunt het echte klassieke repertoire zingen waarbij het traditionele mannenkoormuziek gezongen wordt. Wij houden ervan om wat anders te doen, daarom treden wij nu op met een populaire band’, vervolgt Poortman.
Zo zingt het mannenkoor muziek van Ierse bodem, die begeleid wordt door de trekzakken van Boh Foi Toch. ‘Het soms jankende geluid is een perfecte ondersteuning bij de sfeer van Ierse volksmuziek’, vindt Poortman.
‘We zingen allerlei bekende en onbekende liedjes’, verklapt Poortman. Zoals het nummer ‘What shall we do with the drunken sailer’. ‘Dat zingen we als we opkomen en we zingen er drie coupletten van. Hierna volgt onmiddellijk ‘Cockles and Mussels (Molly Malone)’ vervolgt met ‘Down by the Sally Gardens’, vertelt hij met enthousiasme in zijn stem. ‘Na de pauze heeft Boh Foi Toch de hoofdrol met hun eigen bekende nummers in dialect gezongen. Het koor zingt af en toe een nummer mee.’ Poortman benadrukt het nog eens. ‘Het concert is een combinatie van Ierse volksmuziek en nummers in het plat.’
Het concert ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van het Markelo’s Mannenkoor begint vrijdagavond 8 april om 20.00 uur en kost 8 euro per persoon. Kaarten zijn in voorverkoop bij Bill’s Bar, Café De Haverkamp en Makelaardij Het Roadhoes.

terug naar Markelo's Mannenkoor

Deze pagina is bijgewerkt op