Langedijker Nieuwsblad op het web

Skotwal brengt West-Friese Americana

‘We willen onze streektaal en -cultuur levend houden’

SINT PANCRAS - Skotwal werd opgericht uit pure liefde voor de West-Friese taal en de muziek van het Amerikaanse platteland. „Drie akkoorden, één of tweestemmig; moeilijk of virtuoos hoeft het niet te zijn”, zegt zanger en gitarist Theo Dronkert. „Maar de nummers gaan recht het hart in.”

Nummers van het Amerikaanse platteland vertaald naar het West-Fries. Bekende en minder bekende nummers van bijvoorbeeld Johnny Cash, Steve Earle, The Rolling Stones en Bob Dylan werden al onder handen genomen. „We willen de West-Friese taal en cultuur levend houden”, vult Wigert aan, die net als zijn oudere broer Theo zijn hele leven lang al muziek maakt. „In onze jeugd werkten wij bij een tuinder bij ons in Sint Pancras. De laatste der Mohikanen. Die man werkte nog grotendeels op de traditionele manier. Hij zat vol verhalen, uitspraken en anekdotes in het West-Fries. De liefde voor die taal is toen ontstaan.”

Draai
De mannen treden al enige tijd op als Skotwal. „De liedjes die we zingen hebben een bepaalde filosofie”, vertelt Wigert. „De vertalingen zijn door het Westfries Genootschap nagelezen en waar mogelijk heb ik hun verbeteringen overgenomen. Soms sta ik mezelf toch wat dichterlijke vrijheid toe. Een liedtekst is nou eenmaal iets anders dan spreektaal. Hier en daar geef ik er een behoorlijke draai aan. Van Sweet Black Angel van The Rolling Stones heb ik bijvoorbeeld Ik heb een ouwe ezel gemaakt. Het nummer Op een hek, dat moet wat mij betreft onze hitsingle worden. Als het origineel goed is, dan lukt de vertaling het best.”

Bagger en stamppot
„Boeren en tuinders zijn op het land voornamelijk met zichzelf in gedachten”, zegt Theo. „Misschien zijn West-Friezen daarom over het algemeen mensen van weinig woorden. Maar áls ze iets zeggen, zit er vaak een flinke lading achter. Dan moet je goed opletten om de boodschap goed mee te krijgen. Dat is wat we ook met de liedjes van Skotwal willen. West-Fries is een taal voor de goede verstaander. Skotwal betekent ‘op de kant gegooide bagger’, maar ook stamppot, van aardappels, bonen en vet. Een eenvoudige maar voedzame maaltijd, die net als onze muziek niet ingewikkeld is, maar wel veel inhoud heeft.”

Driemansduo
Intussen schuift zanger, percussionist en mandolinespeler Theo de Jong aan. De Langedijker maakt het driemansduo, zoals de leden van Skotwal het zelf noemen, compleet. „We zijn begonnen als duo, maar drie is toch beter”, legt Wigert uit. „Zeker als je te maken hebt met twee broers. We kunnen nu ook uitpakken met driestemmige zang en uitgekiende arrangementen met diverse instrumenten. „De cd is in de maak”, zegt Theo de Jong. „In september moet hij uitkomen. Dit is iets waar we alle drie in geloven. We willen het goed aanpakken, dus alle voorbereidingen doen we met grote zorgvuldigheid. Er komen dertien heel mooie nummers op. Grote namen als Tineke Schoemaker van Barrelhouse, Eelco Gelling van Cuby & the Blizzards en de Amerikaanse singer-songwriter Gregory Page werkten spontaan mee aan het project. Aan de hand van reacties na afloop van optredens zijn we er wel achter dat we iets losmaken bij het publiek. Ze herkennen zich in de muziek en de teksten, die gaan over allerlei dingen die mensen bezighouden in het leven.”

Zoldertheater
Een avond Skotwal betekent herkenning, ontroering, nostalgie, plezier en vooral heel veel goudeerlijke mooie muziek. Skotwal speelt vrijdag 23 maart vanaf 20.00 uur in het Zoldertheater aan de Benedenweg 226 in Sint Pancras. Kaartjes kosten € 8,-. Omdat dit theater maar plaats biedt aan 45 mensen is reserveren noodzakelijk. Dit kan via zoldertheater@live.nl of 072-5641838.
Kijk ook eens op www.skotwal.nl.

terug naar Skotwal

Deze pagina is bijgewerkt op