Texelse Courant op het web

Hussel neemt afscheid met een optreden en een cd

Het festival Midzomerschans (22 juni 2008) is het (voorlopig) laatste podium voor de muziekgroep Hussel. Nel Bruin, Jan Beijert en Janka van den Brink gaan elk hun eigen weg en zijn daarna alleen nog te beluisteren vanaf de CD Opkomend tij, die het trio afgelopen winter opnam en die zondag wordt gepresenteerd.
Hussel ontstond bij toeval en als experiment in november 2006. Aanleiding vormde de ontmoeting tussen zangeres Nel Bruin en gitarist Jan Beijert bij de kassa van Albert Heijn. De twee speelden eind jaren zestig al eens een zomer lang in een bandje dat verder bestond uit Henny Kok en Piet Kingma en dat geregeld op camping Dennenoord optrad. Ter plekke besloten ze weer eens samen muziek te maken. Direct voor de hand lag dat niet, want Beijert had zich vooral in de klassieke muziek verdiept, terwijl Bruin in de bands Tjazzel en Make me Smile vooral een jazzy ontwikkeling had doorgemaakt. Na een maand of twee kwam percussioniste Janka van den Brink de gelederen versterken. Bruin en Van den Brink kenden elkaar sinds 1993, toen ze samen in de drum- en dansgroep Soulou ma Nani speelden. Hussel, zoals het nieuwe trio zich noemde, werd ‘vooral een muzikale bezinning,’ vertellen ze. ‘Een zoektocht naar de basis van onze eigen muzikale motivatie. De contouren daarvan ontwikkelden zich al spelend, als opkomend tij.’
Het leidde tot een interessant repertoire, bestaand uit modern-klassieke ballads, Zuid-Amerikaanse ritmes en nummers met zowel Nederlands als Texelse accenten. Dat laatste is mede te danken aan Gelein Jansen, die enkele buitenlandse songteksten in Texels dialect omzette. Componisten wier werk wordt gespeeld zijn onder anderen Leonard Cohen, Loreena McKennitt, Sting en Nynke Laverman.
De groep heeft een paar keer opgetreden, onder meer in de bibliotheek en tijdens het jazzfestival vorig jaar. Zondag zijn ze voor het laatste live te beluisteren. Een troost voor de liefhebber is dat het kleine repertoire in de studio van Rikus Kloosterhuis is vastgelegd op Opkomend tij, een CD die in een kleine oplage is geproduceerd door Het Open Boek.
Na het festival is het schijfje te koop in de boekwinkel in de Binnenburg.

terug naar Hussel

Deze pagina is bijgewerkt op