magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Gerard van Maasakkers
Efkes weer
(I-C-U-B4-T, CUP 8073, Music & Words)
Drie jaar na Ik loop verschijnt opnieuw een nieuwe cd van Gerard van Maasakkers, de Brabantse chansonnier die het kleine groot kan maken. In de recensie van Ik loop schreef ik dat je aan de stem van Gerard kon horen dat hij wat ouder wordt. Dat proces is voortgegaan. Het zingen gaat niet meer zo vanzelf, maar het zit mij als luisteraar niet in de weg. Wat de man te vertellen heeft raakt nog immer het hart.
Ook nu weet van Maasakkers met een paar zinnen een sfeerbeeld neer te zetten wat herkenbaar is en refereert aan een manier van samenleven die niet meer zo vanzelfsprekend is; medelevend, zachtaardig en steeds vooruit kijkend, ondanks de hobbels op de weg. Acht liedjes staan er op Efkes weer, wat eerder een EP oplevert dan een complete CD. Ook het schrijven van liedjes gaat blijkbaar niet meer zo vanzelf.
De onderwerpen sluiten aan bij ’s mans voorgaande repertoire: Gerard denkt zijn overleden moeder op straat te zien lopen, voor alles is een tijd, een arm om een schouder, de tijd gaat veel te vlug en er moet toch ook een keer gewerkt worden. Misschien wel bespiegelender dan ooit tevoren. Er is een prettige afwisseling tussen ballades en vlotte liedjes. Wat dat betreft is Efkes weer wel echt een album. Prijsnummer is Moete gij nie werken, dat ouderwets uitnodigt tot meezingen.
Muzikaal gezien is het fijn dat de ‘vaste mannen’ weer van de partij zijn: Bart de Win (piano, accordeon, gitaar, zang), Harry Hendriks (gitaar, bas, piano, zang) en Arthur Lijten (slagwerk, zang). De overleden bassist Rinus Raaijmakers werd vervangen door de veel gevraagde Reyer Zwart, die naast contrabas ook gitaar en zang inbrengt. Gerard’s partner Frank Cools verzorgt ukelele, gitaar en zang. Samen zorgen voor een goed gevuld, maar open geluid. De uitstekende sound van de CD werd verzorgd door Niels Koster (opname en geluidsmix) en Erik Spanjers (opname en mastering).
Al met al een waardevolle toevoeging aan het oeuvre van Gerard van Maasakkers. Hopelijk niet zijn laatste CD.

Hans van Deelen
terug naar Gerard van Maasakkers
Deze pagina is bijgewerkt op