magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Gerard van Maasakkers
40 jaar liedjes
(-I-C-U-B4-T- CUP 8066, Music & Words)
Het veertigjarig jubileum van het artiestenbestaan van Gerard van Maasakkers wordt luister bijgezet door de uitgave van een 3-cd verzamelbox, die zijn gehele carrière bestrijkt. Wat niet wil zeggen dat er opnames te horen zijn uit die hele periode. De nummers uit de beginperiode die werden opgenomen in deze jubileumcollectie stammen van de live-cd 20 jaar liedjes-live. Competente uitvoeringen, dat zeker, maar toch heel verschillend met de versies van de Brabantse folktroubadour die eind jaren zeventig zichzelf een enorme reputatie verwierf in zijn geliefde provincie.
Maar liefst 59 liederen passeren de revue. Op velen daarvan spelen Harry Hendriks (gitaar), Bart de Win (toetsen) en Rinus Raaijmakers (bas) mee. Vaste mannen. Maar er zijn ook opnames te horen samen met het Magogo Kamerorkest, een cd die wat stilletjes in 2013 verscheen. Het enige lied wat nog niet eerder – in deze vorm – verkrijgbaar was, is een opname die van Maasakkers maakte samen met zijn partner Frank Cools van het onverslijtbare lied Kan de deur nie dicht. Het werd in 2017 in een studio in Gent opgenomen.
Wie nog geen (of weinig) werk van Gerard van Maasakkers in huis heeft, kan een puike slag gaan met de aanschaf van deze box. Wie na de derde lp van de zanger is afgehaakt, kan zich ervan overtuigen dat hij altijd dicht bij zichzelf en zijn omgeving is gebleven. Het grote klein maken en het kleine uitvergroten. Dat is Gerard van Maasakkers in optima forma.

Hans van Deelen
terug naar Gerard van Maasakkers
Deze pagina is bijgewerkt op