Zondagnieuws op het web

Gerard van Maasakkers en Orkest Zuid in Muziekgebouw Frits Philips

EINDHOVEN
Gerard van Maasakkers en Orkest Zuid stappen opnieuw samen op het podium, na een succesvolle samenwerking in 2011 ter ere van het jubileum van de Technische Universiteit Eindhoven. In april geven ze twee shows; een in Breda en een in Eindhoven. "We hebben een goede klik en dat voel je gewoon."

Na het optreden op de Markt in Eindhoven in 2011, vonden Van Maasakkers en Orkest Zuid-dirigent Jos van de Braak meteen dat ze nog eens zo'n optreden moesten doen samen. "Het was goed gegaan en we hadden een klik", legt Van de Braak uit. "En het is geweldig, om begeleid te worden door tachtig prachtige blazers", aldus Van Maasakkers. Arrangeur Jasper Staps heeft ervoor gezorgd dat de liedjes van Van Maasakkers goed gecombineerd konden worden met de klanken van Orkest Zuid. "Dat is belangrijk", vindt Van de Braak, "want de liedjes moeten overeind blijven. Het orkest moet voornamelijk begeleiden."
"Voordat ik aan een samenwerking met een orkest begin, vertel ik altijd waar een liedje over gaat", legt Van Maasakkers uit. "Als ik dat verteld heb, kunnen de muzikanten zich beter inleven. je moet het toch samen maken en als je allemaal hetzelfde gevoel hebt, dan kan het alleen maar prachtig worden." Van de Braak: "Gerards sterke kant is de oprechtheid en eerlijkheid die hij heeft in de tekst en in de liedjes, dus dat moet bewaard blijven."
De twee partijen hebben drukke agenda's dus de voorbereiding is veelal afzonderlijk gedaan. "We gaan uit van elkaars kwaliteiten", aldus Van de Braak. "Natuurlijk hebben we twee jaar geleden ook al enkele liedjes samen gedaan, maar nu zijn er ook nieuwe liedjes en nieuwe muzikanten bijgekomen. Wij hebben met het orkest ongeveer zes keer gerepeteerd. Samen met Gerard en zijn band repeteren we nu één keer."

Heel mooi
In de show die gegeven wordt op 6 april in Breda en op 21 april in Eindhoven worden er muziekstukken gespeeld door het orkest alleen en ook Van Maasakkers en zijn band spelen liedjes zonder het orkest, maar het hart van de show is wat ze samen ten gehore brengen. "Het is fantastisch om zo'n heel orkest achter je te hebben. Zeker met blazers erbij, want blaasmuziek vind ik heel mooi. Daar word ik helemaal door opgetild", zegt Van Maasakkers. "Die liefde voor blaasmuziek zit wel een beetje in mijn genen, want mijn vader speelde in de fanfare en mijn grootouders hadden een café waar de fanfare repeteerde."

Verwant
De kracht van het gemengde optreden is de klik tussen de dirigent en Van Maasakkers. "We voelen ons verwant met wat we doen en dat is de kracht die we hebben." Beiden vinden ze de aanstaande optredens spannend. "Niet alleen voor ons, maar ook voor het publiek", aldus Van Maasakkers. "Het is heel anders. Mensen die normaal naar optredens van ons komen kijken zullen merken dat de blaasmuziek ook erg mooi is. Andersom is dat ook; bezoekers die komen voor Orkest Zuid vinden misschien mijn muziek ook heel mooi. Het is een unieke combinatie."
Toch zijn de concerten geen herhaling van het optreden in 2011. "Toen traden we buiten op en nu is het in een zaal", legt Van Maasakkers uit. "Buiten speelden we groots en feestelijk, maar nu kunnen we ook kleinere dingen doen. Het liedje 'Zomaar onverwacht', waarmee ik de Annie M.G. Schmidt-prijs heb gewonnen, zou je buiten niet spelen. Nu brengen we dat wel ten gehore."
Het concert van Orkest Zuid en Gerard van Maalakkers vindt plaats op zondag 21 april in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Voor meer informatie: www.orkestzuid.nl. Daar zijn ook filmpjes te vinden van het optreden in 2011, om alvast een idee te krijgen van de samenwerking.

Kristie Raaijmakers
terug naar Gerard van Maasakkers

Deze pagina is bijgewerkt op