Groot
 Eindhoven

Dé Weekkrant op internet

Tijdens Folkwoods gaat Gerard van Maasakkers terug in de tijd

Hij heeft een van de hoogste Nederlandse muziekprijzen, de Gouden Harp, mogen ontvangen en dit jaar won hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor het nummer ‘Zomaar onverwacht’. Zijn muziek is geliefd in Brabant en ver daarbuiten, evenals zijn persoonlijkheid zelf. Het succes voor Gerard van Maasakkers begon 35 jaar geleden met de komst van zijn eerste LP: Komt Er Mer In. Tijdens Folkwoods gaat de zanger even terug naar die tijd, met de nummers én de muzikanten van toen.

“Eigenlijk ben ik geen man die terugkijkt, de geschiedenis moet je niet herhalen, maar ik vind dit wel leuk.” In zijn gezellige tuin in Budel blikt Gerard toch even terug naar het begin van zijn muzikale carrière. Een carrière met een vliegende start, want zijn eerste LP, Komt Er Mer In, was meteen een groot succes. Maar liefst 15.000 exemplaren vlogen over de toonbank. “Overweldigend”, omschrijft hij deze periode. “Ik hoorde laatst van een medewerker bij Van Leest dat Komt Er Mer In in Brabant beter verkocht werd dan het nieuwe album van Michael Jackson destijds. Dat kun je je toch niet voorstellen”, lacht hij. Voor de komst van de eerste LP was Gerard al geregeld te horen op kleine podia. “Na afloop van een van die optredens werd ik benaderd door Job Zomer van Munich Records. Op de klassieke manier, met twee biertjes aan de bar, vroeg hij of ik een LP wilde opnemen. Als ik genoeg repertoire heb, antwoordde ik.” In november 1977 had de Brabantse zanger genoeg nummers geschreven. “Ik belde Job op en tijdens de kerstvakantie van dat jaar hebben we het complete album opgenomen, gewoon in een garage in Son.” Het succes was groot en vele concerten volgden. “Het was een heerlijke tijd. Ik zie nog voor me hoe ik voor een optreden in mijn besteleendje naar Friesland reed en hoe verbaasd ik was toen ik daar een bomvolle zaal aantrof. Professioneel waren we nog niet, we deden eigenlijk maar wat, want er hing niks vanaf.”
De vele successen die daarna nog volgden, had hij waarschijnlijk toen niet kunnen bedenken. “Ik heb er hard voor gewerkt, maar ik heb ook de wind mee gehad. En af en toe wat tegenwind, zoals in de tijd dat ik besloot niet meer in het dialect, maar in het Nederlands te zingen. Ik dacht dat ze me dan serieuzer zouden nemen, maar dit werkte niet. Ik ben altijd op zoek geweest naar de juiste muzikale weg en die zoektocht eindigt nooit. Van tegenslagen heb ik veel geleerd. Ik weet nu dat ik vooral dichtbij mezelf moet blijven. Probeer nooit mee te doen met de waan van de dag, want je komt toch altijd te laat.”

Gerard van Maasakkers en de Komt Er Mer In band treden zaterdag 11 augustus om 14.30 uur op tijdens het Folkwoods festival.

Tevreden

Over zijn album Komt Er Mar In is Gerard van Maasakkers nog steeds tevreden. "Toen ik Cis Verdonk weer hoorde, dacht ik: goh, dat heb je mooi gedaan. Ik was gewoon een beetje trots op mezelf", lacht hij. In al die jaren is één kenmerk van zijn liedjes nooit veranderd: "Het zijn allemaal nummers over hoe het leven zich aandient."


terug naar Gerard van Maasakkers

Deze pagina is bijgewerkt op