de Volkskrant op het web

VAN MAASAKKERS MAAKT BESTE THEATERLIED

Het lied Zomaar onverwacht van Gerard van Maasakkers is de winnaar geworden van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen 2011. Het lied komt uit het programma Deze jongen. De Brabantse bard Van Maasakkers schreef de tekst, de muziek is van Egbert Derix.
Het lied gaat over de relatie die op het punt van ontploffen staat van de tekstschrijver en zijn vriend.: ‘Morgen komde gij praten over jou en mij/'k denk da we allebei wel weten/da de wegen zich gaon scheiden/ik ben nie kwaad geweest/verbaas nog wel't meest.’
De jury onder leiding van Jacques Kl÷ters sprak van ‘een ontroerend en verrassend subtiel lied, dat getuigt van het leven, in een huiselijke taal die bijna van ons is, maar net niet, gedragen door een prachtige melodie en een originele akkoordengang.’
Het was de twintigste keer dat de prijs werd uitgereikt als onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Evert de Vries, de organisator van het festival, dat dit jaar 25 jaar bestaat, werd tijdens het Annie M.G. Schmidt Gala in het Amsterdamse DeLaMar Theater door de Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels benoemd tot Ereburger van de Stad Amsterdam.
Tijdens het gala waren enkele eerdere winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs te horen met begeleiding van het Metropole Orkest. Het was vooral Wende Snijders, die met het fel-vurige De wereld beweegt de avond een oppepper gaf. Misschien wel de beste winnaar - Iemand moet het doen - werd niet door Jenny Arean gezongen. Zij kon niet, want bij haar thuis werd een nieuwe keuken ge´nstalleerd.

Patrick van den Hanenberg

terug naar Gerard van Maasakkers

Deze pagina is bijgewerkt op