BN DeStem op het web

Houdoe en bedankt: Galanteriemoord

door Rosé Lokhoff

Tjonge jonge, dat was ook wat. Ga ik maar liefst drie weken op vakantie en vergeet ik dat mijn trouwe lezers mede te delen.
En ja, dan kunnen er fans zijn die een beetje ongerust worden. Zoals Jos Kooiman van de May. Hij mailde vorige week het volgende: 'Des nou al de derde vrijdag achter mekaore dak Houdoe en bedankt mis. Dur is ommes niks aont haandje mej oew gezondhaid ai, want daor begin ik nou toch vur te vreeze. As ge mej vekaasie was gegaon, dan haddut wel in oew leste stukske op 20 mei laote weete, denk ik zow. Laot is wa weeten aon oew trouwe lezers, dan kenne we weer rustig slaope, want dees is zow gin doen. Groetjes oit De May van unnen ongeruste Jos Kooiman (ja, dun dieje van Ut May's Woordeboek).'
Kijk, dat is bijna ontroerend om te lezen. Jan kan het ook zo prachtig opschrijven. Dat geldt ook voor Jan Braat, eveneens van de May. Hij mailde dit fraaie rijmpje:

Vraidagsmorruggus benk al vroeg wakker
Dè komdok dur de straot,meej al dè gejakker
Dus munnen eeste gang is naor de bus
De kraant eest leze dus
Mar wah ziek deze week
Genne houwdoe en bedaankt bij stad en streek
Docht nog, wasser nouw aonde haand
Houwdoe en bedaankt nie in de kraant.
Och,misschien wel morrugge
Echt nie, glaik nog meer zurrugge
Zouw zie de mar wattun rubriekske teweeg brengt
Veul groeten oit de May ai.

Maar goed, ik was dus op vakantie en heb mijn hoofd goed leeg kunnen maken en mijn accu vol. Ik ben ook een weekendje opgetrokken met een NAC-held van vroeger: Atie Graaumans. Hij vertelde over de roemruchte keeper Peter van der Merwe dat die nogal eens kwaad werd op iemand en dan het volgende zei: 'Stik nou gaauw de galanteriemoord.'
Prachtige uitdrukking, maar waar komt die nou vandaan? Al zoekende kwam ik op internet een boekje tegen met de fraaie titel Krijg de vinkentering, 1001 Nederlandse en Vlaamse verwensingen. Kijk er maar eens naar. Om je een bult te lachen. Galanterie betekent onder meer hoffelijkheid, maar ik geloof niet dat Peter van der Merwe dat nou precies bedoelde. Misschien kan hij het zelf nog eens uitleggen.
Eenmaal terug van vakantie zag ik trouwens slecht nieuws over het comité West-Brabantse dialectdag. Dat is er namelijk mee gestopt omdat volgens het bestuur de belangstelling voor het dialect steeds verder afneemt. Vijftig bezoekers waren er vorig jaar slechts op de dialectdag in het Turfschip op de Leur en dat is te weinig om ermee door te gaan.
'De laatste jaren moesten we er geld op toeleggen, dat is natuurlijk niet de bedoeling', aldus secretaris Toine Nooijens in onze krant. Nou ben ik daar zelf twee keer geweest toen het nog wat drukker was en ik heb me daar prima vermaakt. Ik moet er wel bij vertellen dat ik steeds de jongste was en ik loop toch ook al tegen de zestig.
Mischien geeft dat ook wel een beetje aan waar de belangstelling vandaan moet komen. Laten we met z'n allen proberen dit rubriekske nog wat langer in leven te houden, zou ik zeggen. In het oosten van Brabant, ik zeg het wel vaker, is de belangstelling nog lang niet aan het verdwijnen. Zo presenteert de Lokale Omroep Schijndel op zondagmiddag 3 Juli de 750e uitzending van 'n Uurke plat, het dialectprogramma van Piet Pels en Peter de Laat.
Daar kunnen we vanaf 13.00 uur allemaal terecht om te luisteren naar de zangeressen MarieChristien Verstraten, Annelieke Merx en Lya de Haas. Verder de zangers Wiljo van Nuland, Ruud van der Heijden en Wil Nelemans. Als vertellers die als duo optreden Mientje Wever en Carl Thijssen, onze eigen Adri Hoppenbrouwers en Michel de Koning en Johan Verschuuren en Toon Kunnings. En dan komen ook nog de groepen Treveris, Un Bietje Brabants en Striepke Veur. Dit wordt een middag die u niet mag missen, aldus de organisatie. U hoeft niet te bellen voor kaarten of plaatsen; iedereen is welkom.


Deze pagina is bijgewerkt op