Stadsnieuws

Dé Weekkrant op internet

Eerste lustrum voor Kčnderkwččk

TILBURG - Het Kčnderkwččk festival met liedjes voor Tilburgse basisscholen wordt op woensdag 20 april voor de vijfde keer gehouden. Dit landelijk unieke festival is een wedstrijd waarin leerlingen van Tilburgse basisscholen liedjes in het dialect over actuele situaties in Tilburg zingen.

In bredere zin wordt op een muzikale manier aandacht besteed aan het Tilburgs immaterieel erfgoed, een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden. Kčnderkwček kan door iedereen worden bijgewoond.
Het festival vindt plaats in bioscoop Euroscoop Tilburg en begint om 9.15 uur. Kaartjes kosten 3,50 euro per stuk en kunnen worden besteld via de website www.kenderkweek.nl.
Elk jaar doen acht scholen mee aan Kčnderkwččk. Dit jaar zijn dat: Stelaerthoeve, De Bibit, Meander, Jan Ligthart Rendierhof, ’t Schrijverke, SBO Noorderlicht, De Vlashof en Christoffel. Scholen die aan het liedjesfestival meedoen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes en een les waarin deskundigen vertellen over erfgoed en dialect. Verder mogen ze op 20 april meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het tegen elkaar opnemen. Met behulp van het lesmateriaal kunnen de leerkrachten op een eigentijdse manier aandacht besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed. In het lesmateriaal is ook een twintigtal liedjes met zowel tekst als muziek opgenomen. Deze liedjes zijn speciaal geschreven en gecomponeerd voor Kčnderkwččk. Veel liedjes hebben een actueel Tilburgs thema waardoor dialect en erfgoed heel dicht naar de belevingswereld van de kinderen worden gebracht.
Alle liedjes staan op een cd. Om het zingen te oefenen is er ook een karaoke-versie. Het lesmateriaal is ontwikkeld door de drie samenwerkende Tilburgse organisaties. De vier nieuwe liedjes dit jaar gaan over Vincent van Gogh (die in Tilburg op de HBS zat en hier leerde tekenen), Willem II, dierennamen en lekker buitenspelen…
Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen van de liedjes. Met behulp van de ondersteunende lessen in zang en erfgoed en het lesmateriaal werken de deelnemende scholen toe naar het afsluitend festival op 20 april in Euroscoop aan de Professor Goossenslaan 2.
Elke school brengt twee liedjes ten gehore. De liedjes worden beoordeeld door een deskundige jury. In de voorgaande vier jaar is Kčnderkwččk gewonnen door Stelaertshoeve (2007), De Blaak (2008) en Jan Ligthart Rendierhof (2009 en 2010). Vanwege het unieke karakter trekt het liedjesfestival landelijk steeds meer de aandacht.

terug naar Kčnderkwččk

Deze pagina is bijgewerkt op