BN DeStem op het web

Jan de Bruijn: 'Ik heb de dood in de ogen gekeken'

Hij wordt de personificatie van de blues in West- Brabant genoemd. Hij draait dan ook al een jaar of dertig mee. Zaterdag ontvangt hij muzikale vrienden in Cultureel Centrum Zundert: Jan de Bruijn invites

Jan de Bruijn heeft een beetje moeite met de typering 'personificatie van de blues'. "Is dat een compliment? Want een leven in de blues gaat vaak gepaard met een turbulente levenswijze. Ik weet niet of ik daar nog wel zo trots op ben."
Hij weet dat er jaren waren in zijn carrière waarin hij niet heel betrouwbaar acteerde. Die tijd is voorbij. De Bruijn geeft les, kent rust, wandelt veel en kan sommige dagen wel zes uur achter elkaar gitaar spelen. Zijn muziekleven kende hoogtepunten met de groepen The Crew en Double Brown, beide met zus Anneke, Blue Angels, The Gonnabee'z, maar vaak ook alleen onder zijn eigen naam. Twee jaar geleden kreeg hij met Bijna Thuis, een programma met liedjes in het eigen dialect veel bijval.
Zaterdag treedt hij voor het eerst naar buiten met Jan de Bruijn invites, een concept waarin hij met wisselende gasten en een fantastische band 'vrije muziek' gaat maken, in het Engels weer, deze keer. Met Hans van Oosterhout (drums), Bart Denolff (contrabas) en Pieter van Boogaert (Hammond en piano) ontvangt hij zaterdag in Zundert harmonicaspeler Keith Dunn en zanger Kaz Lux. ,,De eerste ken ik al sinds hij in Nederland woont, nu 25 jaar, en ook de samenwerking met Kaz levert altijd bijzonder mooie momenten op.
We repeteren bewust niet te veel, want we willen dat iedereen de ruimte krijgt, zonder de chemie van het moment te verliezen. Het zal redelijk subtiel zijn, de show begint bewust heel klein, met mij alleen op gitaar. Later zal het aanzwellen, maar vast staat er niets. De bezieling is groot en we spelen twee keer een uur. Met een pauze voor het publiek, om te kunnen ontladen."
De 53-jaar geleden in Rijsbergen geboren, maar in Zundert woonachtige zanger/gitarist heeft geleefd. Turbulent geleefd. Turbulentie heeft volgens de zanger echter wel degelijk zo zijn oorzaken.
"Ik blijk een manische inslag te hebben. Dan ga je je heil zoeken in andere zaken. Dat is nu alweer bijna 5 jaar voorbij. Met niet meer drinken heb ik totaal geen moeite. Maar ik heb ook 35 jaar valium geslikt en antidepressiva. Dat is een ander verhaal. Vierenhalf jaar geleden dachten ze dat het niets meer werd met mij en mijn alvleesklier. Ik heb de dood in de ogen gekeken, vond het een soort erkenning dat ze een verklaring vonden voor mijn gedrag en ik doe nu geen vreemde dingen meer tijdens depressies. Ik ga dan nog wel als een gek tekeer.
Met werken vooral. Dan schrijf ik in een korte periode wel 90 liedjes. Er zit veel bagger tussen, maar er blijven er altijd ook een aantal over. Blijkbaar moet het bij mij een stortvloed zijn waaruit ik de boel kan destilleren. Ik dacht eerst dat het niet klopte en ik de enige was die zo werkt. Dat blijkt niet zo te zijn. Dus gooi ik nog steeds alles maar op tafel in de hoop dat er iets tussen zit. Die alvleesklier in dat ziekenhuis bleek een keerpunt. Het gaat goed en ik functioneer perfect zonder hulpmiddelen. Doseren kun je leren, ook op latere leeftijd.
En lang leve de computer, waar ik mijn ideeën allemaal in stop. Ik raak nooit meer iets kwijt. Ik kan met soms een regel uit een bijna vergeten tekst van een paar jaar geleden weer aan de gang en iets compleet nieuws laten ontstaan. Tekst en muziek lopen vaak synchroon. In de show zaterdag zitten een aantal nummers van mij. Maar ook solozaken van Keith Dunn en songs van Kaz Lux. We doen ook veel samen. Het gaat intensief zijn voor de mensen. Dat moet ook, want ze moeten wel met iets moois naar huis gaan. Het wordt geen afraffelavond. Ik ga zelf ook genieten. Als ik zelf los ga, kan ik ook veel weggeven."

Jan de Bruijn invites…(met Keith Dunn en Kaz Lux zaterdag 29 oktober vanaf 20.30 uur in Cultureel Centrum Zundert. Later wellicht ook in andere theaters en/of met andere gasten.

terug naar Jan de Bruijn

Deze pagina is bijgewerkt op