Brabants op het web

Voor u beluisterd
Gatvermiedenhoet,
nieuwe cd van Tony Ansems

In Brabants 21 schreef Ed Schilders over de naar Amerika geŽmigreerde Tilburgse zanger Tony Ansems. Hij noemde de liedjes terecht verrassend en meeslepend. In Brabants 24 kreeg Tilburgse liekes American Style Volume II een positieve recensie, waarin naast de muzikaliteit vooral ook de humor in de Brabantse country van Ansems geprezen werd. En nu kwam er een zending naar de redactie met de nieuwe cd Gatvermiedenhoet. In het begeleidend schrijven laat de zanger zelf weten: "Hierbij mijn laatste cd, die ik in elkaar gezet heb voor de 2010 Ansems ReŁnie, die plaatsvond, terwijl ik in Tilburg was." Het betreft een album met zestien leuke Tilburgse liedjes. Er zijn erbij die al veel langer in het repertoire van de zanger zitten, zoals We'n wang toch hee? (1993), De Kolenboer Polka (1985), Op ieder potje paast un dekseltje (1965), As unnen boer op 't laand lopt (1962), Kan'k un aai hebbe op mijnen botterham? (1980), Wit jullie moeder degge hier bent? (1959), Omen Harrie (1981), Aon de platte kaant (1987), Vur zo'n kusje van jou (1962) en Vursorteren (1971). Veel hilarische liedjes op mooie melodieŽn.
Maar behalve het titelliedje Gatvermiedenhoet op muziek van Tommy Duncan, valt er ook nieuw materiaal te beluisteren. Bijvoorbeeld het komische liedje Peestamp, dat gebaseerd is op Buddy Holly's lied Rave on en Willem II, dat teruggaat op Every day van Buddy Holly. Het doldwaze lied Ik zij mijnen eigen opa is een vrije vertaling van I'm my own grandpa, destijds geschreven door David Diebler. Houdt oew haanden vur oewe mond is hertaald naar Too old to die young, uitgebracht door Moe Bandy en geschreven door Kevin Welch, Scott Dooley en John Hadley. Dit is het enige lied waarin een prachtige Engelse zin is blijven staan: Let me watch my children grow to see what they become, een aardig motto voor een reŁnie. In april 2010 werd de Ansems Family Reunion gehouden in Riel, en dat was de eerste reŁnie die Tony ook bijwoonde. De aanwezigen waren allemaal klein- en achterachterkleinkinderen en aangetrouwden van Toon en Philamien Ansems, die zelf ooit acht kinderen hadden. De eerste twee generaties leven niet meer en de volgende generatie, waarvan Tony lid is, stamt uit de latere jaren dertig en daarna. (Tony is van 1940.)
De zanger vertelt zelf: "Het vermelden van ooms en tantes in het openingsliedje Gatvermiedenhoet is als grap bedoeld. Er werd vroeger bij familiefeestjes altijd voorgedragen en gezongen en bij elk feestje werden er liedjes gemaakt over de feestvarkens. Mijn vader heeft honderden levenslopen geschreven, en vrienden en kennissen kwamen dikwijls over met schoendozen vol gegevens over het feestpaar, waar onze Pa dan versjes over schreef, meestal op de melodie van Ei, ei, jongelief je bent erbij."
De titel van de cd verwijst overigens naar de basterdvloek die opa Ansems vaak gebruikte. Gevraagd naar verdere plannen liet de zanger weten: "Ik ben nu al weer bezig met een cd en wel: De trots van Tilburg, met liedjes over o.a. Pita Melis, Coba Pulskens, Den Broodpater, Peerke Donders en anderen. Op de nieuwe cd worden veel oer-Tilburgse zaken prachtig bezongen en daarom is die zeer de moeite waard. Wel ware het wenselijk dat de pauze tussen de liedjes telkens een paar seconden langer was. Aan deze schijf is niet makkelijk te komen, omdat de zanger zijn cd's slechts onder vrienden en familie verspreidt.

Meer info: www.wijvanansems.nl en tansems@new.rr.com

terug naar Tonny Ansems

Deze pagina is bijgewerkt op