BN DeStem op het web

Brabantse dialectprijs gaat naar De Glacis

BERGEN OP ZOOM - Volksmuziekgroep De Glacis krijgt in maart de Ad-de-Laatprijs 2010. Deze Brabantse prijs gaat elk jaar naar een persoon of groep die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het Brabantse dialect. "Een stuk waardering", zegt Frans Nefs van De Glacis. "Want wij schrijven liedjes in het dialect, zoals wij dat hier in West-Brabant kennen." En dat is heel ander Brabants dan in het midden en oosten van de provincie, waar het dialect veel Brabantser is en ook veel meer leeft bij de bevolking. "Het Oost-Brabants wijkt veel meer af van het standaard-Nederlands dan het dialect hier", legt Nefs uit.

Toch treedt De Glacis niet alleen met succes in West-Brabant op, maar is ook een gevraagde groep in Oost-Brabant. De Ad-de-Laatprijs ging eerder dan ook vooral naar Oost-Brabantse artiesten, met als bekendste naam Gerard van Maasakkers.
De prijs is vernoemd naar Ad de Laat, hij was een van Brabants meest bekende zangers. Hij bracht het het zingen in het Brabants dialect onder de aandacht. De Laat overleed in 1995. Vanwege zijn verdiensten voor het Brabantse dialect is de naar hem vernoemde prijs ingesteld. De Glacis krijgt de prijs, een beeldje, uitgereikt op 13 maart tijdens het Brabantse Lach- en Liedfestival dat plaatsvindt in theater De Lievekamp in Oss. De Glacis is niet alleen een muziekgroep. Tijdens optredens vermaken Rene Adriaansen, Willem Hoedelmans, Frans Nefs, Adri Verbraak en Liesbeth Slieker hun publiek ook met acts, volksliteratuur en decorstukjes.

www.volksmuziekgroepdeglacis.nl

terug naar De Glacis

Deze pagina is bijgewerkt op