Brabants Centrum op het web

PODIUM BOXTEL TWEEMAAL UITVERKOCHT

DesdeKunst: verrukkelijk!

Ruim vijfhonderd dolenthousiaste bezoekers zijn donderdagavond in Podium Boxtel getuige geweest van een muzikaal eerbetoon aan volksmuziekgroep De Ploegadoers. De theaterzaal aan de Burgakker was tweemaal tot de laatste zitplaats uitverkocht voor een indrukwekkend muziekprogramma, waarin het rijke oeuvre van De Ploegadoers werd opgepoetst door de muzikanten van DesdeKunst.

Burgemeester Frank van Beers onthulde halverwege het programma de hoes van de cd, die DesdeKunst heeft gemaakt en die de mooiste composities van De Ploegadoers bevat. Alle liedjes zijn afgestoft en van een nieuw arrangement voorzien door de leden van DesdeKunst, die allen familiebanden hebben met Piet en Martien Grilis, de twee overleden grondleggers van De Ploegadoers.

De eerste cd was voor Johan Schoenmakers, nestor van De Ploegadoers en lid van W Ploegadoers, de groep die in 2003 voortkwam uit de volksmuziekgroep die ophield te bestaan na het overlijden van de Grilis-broers. W Ploegadoers trad overigens ook op in Podium Boxtel. Als een stel muzikale vagebonden betraden ze de zaal en trakteerden ze het publiek op de krakers van toen.

Gerard Schalkx, met Piet en Martien Grilis oprichter van De Ploegadoers in 1970, was er natuurlijk ook. Met zijn zelfgebouwde draaiorgeltje vertolkte hij een eigen compositie en natuurlijk het nummer ’D is de kunst’, dat massaal werd meegezongen.

Ingeluid met historische filmbeelden maakte daarna de groep DesdeKunst haar opwachting. En die liet zien en horen dat de liedjes van De Ploegadoers niets aan kracht hebben verloren.

Sterker nog, voorzien van verrassende arrangementen klonken ze eigentijds. ,,Onze liedjes zijn twintig jaar jonger geworden”, sprak Ploegadoers-nestor Schoenmakers. ,,Ik hoop dat jullie kinderen de nummers over twintig jaar weer een verjongingskuur geven.”

DesdeKunst imponeerde, verraste en ontroerde in Podium Boxtel. Het optreden werd beloond met een staande ovatie en - indrukwekkend - een diepe buiging van de leden van W Ploegadoers richting de muzikanten van DesdeKunst.

terug naar DesdeKunst

Deze pagina is bijgewerkt op