Rond de Linde op het web

Nieuw Nuenens lied

Door Elwien Bibbe

Wilry Smeulders, onderwijzeres op de Nieuwe Linde en lid van zanggroep Midore schreef het winnende coupletje bij het liedje ‘Nuenen’ van Gerard van Maasakkers. Uit 16 inzendingen werd door een jury met daarin uiteraard Gerard zelf de inzending van Wilry gekozen.
De uitverkiezing was voor Wilry een complete verrassing. De tekst had ze in 5 minuten geschreven. En het ging, hoe kan het ook anders, over de beroemdste inwoner van Nuenen: Vincent van Gogh. Eigenlijk begon het daarna pas echt leuk te worden. Er volgde namelijk nog heel wat mailverkeer met Van Maasakkers. Om een paar kleine dingetjes te veranderen. Over woordjes. Over Nuenens dialect. Het is namelijk niet zo eenvoudig om muziek en tekst goed op mekaar af te stemmen. De mail met in de kop: ‘dit is de allerlaatste versie’ is bij Wilry menig maal voorbij gekomen. En uiteindelijk is dus een nieuw versie ontstaan. Wilrys couplet is overigens niet het derde maar het tweede coupletje geworden. Hieronder de nieuwe tekst van het liedje Nuenen.

Refrein:
Nuenen, ‘t is geen dorp, geen stad,
Geen gehucht en geen gat
Nuenen is Nuenen, da’s meer as zat
En da maakt me zo gruts as wa,
Ja da maakt me zo gruts as wa

Van ‘t Hool tot de Hel, van het Laar tot de Voirt
Van Hooijdonk tot d’Eeneind, van Vaarle tot Boord
En ginds tot over ‘t spoor
Ja ik ken hier elken hoek
Van ‘t Coll tot in ‘t Broek,
Van ‘t Coll tot in ’t Broek - Refrein

‘nen Helen beroemde was Vincent van Gogh
‘De Aardappeleters’, die kende ge toch
Z’n werk wordt duur verkocht
Al ha’n we wa moeite mee zijne aard
Nuenen kwam dur Van Gogh op de kaart,
Nuenen kwam dur Van Gogh op de kaart - Refrein

Nuenen is dwers, wordt er veul gezeed
‘t Is hoe ge’t bekijkt, hoe ‘t uit wordt geleed
En ‘t is mer da ge‘t weet
Nuenen is wa eigengereid,
Mer da houdt ons bij d’n tijd,
Ja, da houdt ons bij d’n tijd

Op 1 november werd het nieuwe Nuenense lied voor het eerst gezongen door Midore tijdens de  jubileumconcerten van Brassband de Vooruitgang. Tussen de twee concerten door onderging Wilry de beloofde VIP-behandeling: Wilry en echtgenoot Jos mochten  aanschuiven aan tafel bij Gerard en de crew in Auberge Vincent.
Binnenkort zal de uitvoering ook via www.brassbanddevooruitgang.nl te zien en te horen zijn. Dan kan heel Nuenen gaan oefenen en heeft het er een nieuw eigen liedje bij.

terug naar Wilry Smeulders

Deze pagina is bijgewerkt op