Brabants op het web

Voor u beluisterd

Wil Nelemans: Nim ik aon "I presume"
De eerste cd van Wil Nelemans heeft een merkwaardige titel die zo gekozen zal zijn omdat de inhoud ervan bestaat uit vijf Brabantse liedjes en vijf Engelse songs. De combinatie van Engels en dialect op één cd is zeker zeldzaam, maar niet uniek. Van de zanger van het noorden, Ede Staal, bestaat de prachtige cd As vaaier woorden met een soortgelijke formule. Daar staan Grunningse liedjes op en Engelstalige.
Nelemans (Roosendaal, 1957) heeft als tekstschrijver en zanger een zwak voor Brabants, maar hij heeft ook veel met Engels. Hij studeerde Engels MO-A op het Mollerinstituut in Tilburg en voelde zich aanvankelijk aangetrokken tot de 'Tumbleweeds'. Hij is het meest geinspireerd door Dylan, Maclean, McTell en Simon and Garfunkel en dat is ook terug te horen in zijn Brabantstalige liedjes. Er is sprake van een brede bezetting: zang, gitaar, percussie, steelgitaar, trombone, accordeon, viool, backing vocals en piano. Zijn vaste begeleiders zijn Jos Bloks en Pius van Erve. Nelemans heeft al een heel muzikaal verleden: hij speelde o.m. met de 'Silver Eagle Express' en werkte lang samen met de Roosendaalse blueszanger MacAnthony. Fanfare St. Joris uit Dorst schreef in 2006 een auditie uit. Dat leidde tot de opname van het lied De fanfare van Honger en Dorst (Gerard van Maasakkers).
Onder het pseudoniem Joop Tamboer nam Wil Nelemans deel aan het Brabants Dialectenfestival in Lieshout in 2008 en werd prompt genomineerd voor de dialectpenning voor beste liedtekst met zijn liedje Ouwerwets gezellig, dat moest beantwoorden aan het thema Taofele. Hij schreef zich vervolgens in voor het Dialectliedjesfestival 'Beter Brabants' in Den Hout en werd daar tweede met zijn lied Den Eik op de Lind. Nelemans heeft in zijn luisterliedjes een mooi evenwicht tussen tekst en muziek. Ondertussen heeft hij al verscheidene succesvolle optredens in vestzaktheaters achter de rug. Tot de toekomstwensen van Wil Nelemans behoort het optreden in het circuit van het kleine theater, waarbij hij behalve zijn zang ook kan laten horen wat hem bewogen heeft tot het schrijven van zijn liedjes.
De andere Brabantse liedjes van de nieuwe cd, Elkaors bezit, Mun Brabant en Onbezonne hebben een heel eigentijdse sound en daarom alleen al smaakt deze cd naar meer. Jammer is het dat er geen tekstboekje bij de cd zit, maar gelukkig staan de liedteksten integraal op internet.
Meer info: wjnelemans@cs.com en www.wilnelemans.nl

terug naar Wim Nelemans

Deze pagina is bijgewerkt op