Eindhovens Dagblad op het web

KLEEDKAMERGESPREK - 'Tonpraten zonder ton'

EINDHOVEN - Precies 103 keer beklommen de mensen van Brabant Plat dit seizoen het podium. De mengeling van eenvoudige humor en woordgrappen, die lang niet altijd direct begrepen worden, zijn de afgelopen jaren een groot succes gebleken. Brabant plat bestaat uit de drie Brabantse tonpraters Jan Strik, Andy Marcelissen en Rien Bekkers en het kwartet De Turfstekers, dat al zwijgend allerlei sketches speelt tussen de conferences door. Brein achter het concept is het duo Fred en Angie Rootveld (De Turfstekers).

De zaal zat vanavond weer bomvol. Hoe verklaren jullie het succes van Brabant Plat?
Angie Rootveld: "We proberen geen zware boodschap te vertellen in onze voorstellingen. Het gaat puur om het lachen om eenvoudige humor." Fred Rootveld: "Toen we zes jaar geleden begonnen met Brabant Plat hadden we niet gedacht dat het zo'n succes zou worden. Nu zijn we zelfs bijna altijd uitverkocht. Het begon eigenlijk als experiment. In het verleden maakten we cd's in het dialect die erg goed verkocht werden. Toen besloten we het eens in het theater te proberen."

Hoe kijken jullie terug op het afgelopen seizoen?
Jan Strik: " Dit was echt een topseizoen, dat wordt moeilijk te evenaren." Fred Rootveld: "Het ging ons de afgelopen jaren eigenlijk steeds beter. Ook tijdens optredens in Gelderland en Limburg ging het dak er af." Rien Bekkers: "Het is mooi om te zien dat het Brabants dialect en onze humor ook daar gewaardeerd worden."

Het is alweer het zesde jaar dat Brabant Plat draait. Is het geen tijd voor vernieuwing?
Fred Rootveld: "Andy en Jan stoppen ermee. Daar komen Frans Bevers (Oirschot) en Ton Brekelmans (Udenhout) voor in de plaats, dus dat zal zeker anders worden." Bekkers: "Ik blijf nog zeker een jaar langer. Het ligt helemaal aan je privésituatie of je genoeg tijd hebt voor deze shows. Jan, Andy en ik zijn geen professionals dus hebben er nog een druk leven naast." Strik: "Maar we blijven natuurlijk wel kijken."

Wat is het verschil tussen het traditionele tonpraten en wat jullie op het podium doen?
Strik: "De mensen zijn in het theater kritischer. In de kroeg of in een zaal tijdens carnaval is iedereen wat losser, misschien ook door het bier." Bekkers: "Ze hebben geld betaald en verwachten dus ook iets terug." Marcelissen: "Meteen na het begin van de show kunnen we al zien met wat voor zaal we te maken hebben. Soms is het iets moeilijker om het publiek mee te trekken in je verhaal. Maar we blijven gewoon rustig, die grap valt vroeg of laat wel."

Brabant Plat. Gezien: 2/5, Schalm Veldhoven
terug naar Brabant Plat

Deze pagina is bijgewerkt op