De Tilburgse Koerier op het web

Basisscholen brengen liedjes in Tilburgs dialect

De Stichting Tilburgse Taol en Factorium Tilburg voeren op dit moment op Tilburgse basisscholen de derde editie van een uniek project uit: Tilburgse basisscholieren leren liedjes in het Tilburgs dialect zingen. Op donderdag 9 april wordt het project afgesloten met een festival in de Euroscoop-bioscoop. Tijdens dit festival zullen leerlingen van acht Tilburgse basisscholen zestien oude en nieuwe dialectliedjes ten gehore brengen.

De deelnemende scholen zijn Zuidwester, Hubertusschool, Andreasschool, Jan Ligthart Rendierhof, De Blaak, Christoffel, Stelaertshoeve en De Borne. De leerlingen zingen klassieke liedjes als Aawe trouwe lndenbom, Lt ze maar koome en Zde gij ne pronte meens, maar ook speciaal voor het project geschreven liedjes als Krmesbouwers, Nr et Waandelbos en Pirke dat over Peerke Donders gaat. Ook het draaiende huis op de Hasseltrotonde is onderwerp van een lied: Draaje mar. In samenwerking met de Tilburgse Carnavalsstichting is een nieuwe lied over carnaval aan het repertoire toegevoegd. De leerlingen worden bij het instuderen geholpen door muziek- en dansdocenten van Factorium Tilburg. Erfgoeddeskundigen van de Stichting Tilburgse Taol en het Stadsmuseum vertellen de deelnemende leerlingen meer over het Tilburgs en de liedjes.

Festival
Tijdens het afsluitende festival gaan de deelnemende scholen de strijd met elkaar aan en laten ze horen wie het mooiste de Tilburgse liedjes ten gehore kan brengen. Het festival duurt van 9.30 tot 12.00 uur. Voor en na de pauze zingen vier scholen elk twee liedjes. Er is een driekoppige jury, bestaande uit Annie Ketelaars, Wim Glorius en Karel de Beer, die de liedjes zal beoordelen. De winnende school krijgt een wisselbeker. Voor alle leerlingen die meedoen aan het festival is er een leuke attentie. De jury zal op de volgende zaken letten: verstaanbaarheid en uitspraak van het dialect, muzikaliteit, presentatie en een algemene beoordeling geven.

Kaartverkoop
Iedereen met een hart voor het Tilburgs is uitgenodigd om het festival te bezoeken. Kaartjes kosten 2,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.tilburgsetaol.nl of telefonisch op 013-467 40 04. Vooraf bestellen van kaarten is verplicht en er geldt: vol = vol. Bestelde kaarten zijn op de dag van het festival vanaf 9.00 uur tegen contante betaling af te halen bij de balie in de foyer van de Euroscoop-bioscoop, Olympiaplein 2 in Tilburg.

terug naar Tilburg Liedjesfestival

Deze pagina is bijgewerkt op