Brabants op het web

Ed Schilders

Over Tony Ansems

Tony Ansems was 24 jaar jong toen hij en zijn echtgenote in 1964 vanuit Tilburg emigreerden naar de Verenigde Staten. Ze vestigden zich in Neenah, in de staat Wisconsin, een omgeving waaneen Nederlandse achternaam geen zeldzaamheid is. Tony begon er aan een nieuwe carrière als financieel adviseur, maar behalve een fikse dosis energie en vertrouwen in de toekomst had hij uit Tilburg ook zijn muzikale talent meegenomen. En dat is hem altijd trouw gebleven. Net als het Tilburgs dialect, trouwens.
In 2008 bracht Ansems de cd Tilburgse Liekes-American Style uit, waarop hij zijn favoriete muziekstijlen, vooral countrymuziek, combineert met eigen teksten in het Tilburgs dialect.
Het is een verrassende, meeslepende combinatie, vooral omdat Ansems gebruik maakt van klassieke melodieën uit het genre dat velen van ons zullen kennen, zoals That'll be the day van Buddy Holly, dat in Ansems' versie Kaka diedel dee heet (over een haan en overspel). Of Your Cheatin' Heart van Hank Williams Sr., dat nu Heure Plusen Hoed als titel heeft.
Dat Ansems na al die jaren zijn dialect nog prima beheerst, mag blijken uit een titel als Olliede gullie de jullieje ôok?, een uitdrukking uit de jaren '50 over het oliën van automotoren. En deze paradoxale combinatie uit de mond van een jongen die een oogje op een meisje heeft: "En ze zaag me goed te staon, maar ze zaag me nog nie hangen." Tilburgers zullen echter de meeste waardering hebben voor de liedjes van deze cd die zich ook inderdaad in Tilburg afspelen. De Hasseltse kapel bijvoorbeeld, eenvoudig maar treffend:
As de Maaj maond was begonnen
Gingen wij mee hil 't stel
Onze Pa, en ons Moeder en heel de kender
Naor de Hasseltse Kapel

Gauw 't Roozenhuuke bidde
Die ouw vrouwkes waren snel
En dan saome snoep ötzuuke
Bij de Hasseltse Kapel

Van die lekkere kaneele steels
Zuuthout, drop en karamel
Leerden om alles saam te dele
Bij de Hasseltse Kapel.

De cd opent met een melancholisch lied over heimwee en een café dat nog steeds bestaat:

Ik ha vannaacht gedromd, van't Pieter Post Plein
Ik zaat bij San Van Dongen in 't café
Een lekker pilske vatten, een potje féén biljarten
En hil mijn ouw kameraoj deden mee...
I wanna go home, I wanna go home,
Oh, how I wanna go home

Het meest nostalgische lied heet Aachter in de sintelpad, een jeugdherinnering:

Munne irste schuine mop geheurd
Mun eerste sigaretje gepaft
Ik hebbet dikkels in 't wild gedaan
Aachter in de Sintel Pad

't Stadion waar amper drie meter breed
Fantaseren deejen wij zat
We kregen allemol de geele trui
Aachter in de Sintel Pad

Ik heb 't mèske van de buren gekust
Mekaren us lekker gevat
Wij raokte onzen onschuld kwéét
Aachter in de Sintel Pad.

Maar nu het slechte nieuws. De cd is niet te koop. Tony Ansems heeft de cd verspreid onder vrienden en geïnteresseerden in de hoop dat hij een muziekuitgever vindt die de cd op de markt wil brengen. Ondertussen heeft hij er geen bezwaar tegen dat zijn werk verder verspreid en gepromoot wordt, bijvoorbeeld via het internet, of door Brabants. Op de cd bij deze uitgave van Brabants treft u het lied Agge oew mundje goed ruurt aan. Op www.cubra.nl kan een aantal liedjes van deze en van een vorige cd van Tony Ansems (A Touch of Dutch - Aan de platte kant) beluisterd worden.

terug naar Tony Ansems

Deze pagina is bijgewerkt op