Brabants op het web

Voor u beluisterd

Echt een
stukske Brabant

Van de groep 'Puur Natuur' is een tweede cd verschenen: Echt een stukske Brabant. Een verdere reis door de geschiedenis van West-Brabant. Hiermee borduren de drie West-Brabantse zangers/musici voort op hun eerste cd De strontpaal. Met hun voorkeur voor liedjes waarin zij de geschiedenis van hun regio bezingen, onderscheiden ze zich van heel wat beoefenaars van dialectmuziek.
Op hun nieuwste cd vertellen ze o.a. over het ontstaan van het Quirinusputje in Halsteren, het kapelleke van Zegge, de veenwinning (Het bruyne goud) en de Sint-Elisabethsvloed van 1421, die West-Brabant van aanschijn veranderde. Net als op hun vorige cd kijken ze over de rijksgrens. Zo zingen ze over De dodendraad, de elektrische grensversperring die de Duitse bezetters aanlegden tussen BelgiŽ en Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog en over een bloedig oorlogsincident in Essen ten tijde van de Belgische opstand. Het lied daarover, De slag om Essen, vindt u op de cd bij dit nummer van ons Brabants.
Enkele liedjes wijken af van het algemene thema: De boetepreek bijvoorbeeld beschrijft spottend de losse zeden in een dorpje. Overigens een traditioneel lied dat in het oosten van de provincie lang geleden al werd opgenomen door de groep 'Linnegoewd' met als titel De gouwe tientjes.
Het slotlied gaat over 'trots op Brabant'. Het is zeker niet het sterkste nummer en wordt opmerkelijk genoeg in het Nederlands gezongen.
In sommige liedjes is de taal soms vrijwel geheel West-Brabants, in andere in mindere of meerdere mate een mengeling van Nederlands en dialect. Het is duidelijk dat 'Puur Natuur' een publiek wil bedienen dat houdt van de Brabantse sfeer. De taal hoeft dan niet voor 100 % dialect te zijn. Wie echt gecharmeerd is van dialect, valt dan op waar dat in teksten toe kan leiden: zo kunnen Nederlandse woorden te hulp schieten om overwegend in dialect geschreven teksten te laten rijmen.

Info: 0165-383084

terug naar Puur Natuur

Deze pagina is bijgewerkt op