Eindhovens Dagblad op het web

Dialectlied is klompendans ontstegen

DEURNE - "Het dialect is lange tijd toch wel afgedaan als minder beschaafd. Zelfs een beetje de taal voor de dommen", vindt zanger Peter Aarts (61) uit Deurne. "Inmiddels is die tijd al weer lang voorbij; er zijn nu genoeg bands en artiesten die in dialect zingen en ze zijn uitermate populair. Dat zie je aan Rowwen Hčze en Gerard van Maasakkers."

In Deurne en omstreken was hij wellicht net zo bekend, maar Peter Aarts (61) hield het enkele jaren geleden voor gezien. Hij was met name in de jaren tachtig populair dankzij zijn liedjes in het Deurnes dialect. Dat het afscheid niet helemaal definitief was, blijkt uit de voorstelling 'Uutsprčken', waarin hij vrijdag te zien is.
Diverse artiesten uit de omgeving Overijssel maken een muziekprogramma in het dialect en doen hierbij ook Deurne aan. Aarts: "De programmeur van Cultuurcentrum Martien van Doorne had hen hier naartoe gehaald, en hij vroeg me of ik zin had om als speciale gast erbij te komen. Het leek me een mooie gelegenheid nog een keer op de planken te staan."
"Wat je tegenwoordig ziet is dat de dialectmuziek veel meer jazzy is. Het is, zeg maar, de klompendans overstegen. Dat zul je ook zien bij 'Uutsprčken'. De muziek die ik van de artiesten gehoord heb was totaal niet ouderwets."
Zijn zangcarričre kreeg medio jaren zeventig vorm. "Ik trad op bij verjaardagen en feesten met twee van mijn nummers, in het dialect. Na een uitnodiging van Gerard van Maasakkers om bij Omroep Brabant een kwartiertje te komen zingen kreeg ik een platencontract aangeboden. Daarna is het balletje gaan rollen."
Na twee lp's, de Ad de Laat-prijs voor de verdiensten van het Brabants dialect en dertig jaar ervaring met optredens, zwaaide hij ruim drie jaar geleden af. "Zo rond het einde van 2004 heb ik met mijn twee vaste muzikanten besloten om er een einde aan te gaan breien. Vanaf dat moment namen we ons voor om geen nieuwe optredens meer in te plannen. Bij ons is het altijd vooral om de lol gegaan. Voor het publiek maakte het niet uit dat we iedere keer weer de vaste nummers speelden. Maar op een gegeven moment wordt het toch steeds moeilijker om weer vrolijk iedere keer dezelfde liedjes ten gehore te brengen."
Hoewel Aarts enthousiast is over de komende voorstelling laat hij weten dat 'er van een comeback voor hem absoluut geen sprake is'. Wel is hij bezig met een andere hobby. "Binnenkort treed ik met een aantal anderen weer op in Cultuurcentrum Martien van Doorne, maar dan in de productie 'Binnenkort in dit theater'. Het gaat om een zestal voorstellingen. En hoewel dat niet de opzet was: ja, ik zal daar ook het een en het ander zingen."

'Uutsprčken' met Peter Aarts. Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Vrijdag, 20.15 uur.
terug naar Peter Aarts

Deze pagina is bijgewerkt op