Brabants op het web

Cor Swanenberg

Faas Sengers,
man van melodieŽn

Faas Sengers, geboren in 1956 in Sint-Michielsgestel, is een nazaat van Jan van Lieshout (de Mķlder), de toneelspeler-regisseur van het dorp met een eigen toneelgroep in de jaren dertig van de vorige eeuw. De dochter van molenaar Van Lieshout speelde ook graag toneel en was actief bij de Groep van Lieshout in Gestel en omgeving. Zij was getrouwd met Jan Sengers die uit Den Bosch kwam en werd de moeder van zanger, gitarist Faas, die toneel en muziek in zijn genen heeft, maar vooral componist is. Onlangs schreef hij voor de Vughtse Revue en hij heeft al een verzoek gekregen om te gaan denken over het grote 55-jarig jubileum in 2010 van Bokkendonk, zoals zijn Gestel in carnavalstijd heet.
Faas bedacht verschillende melodieŽn voor de bekende Bossche groep 'De kleinkeinder', zoals het prachtige lied Doet oewe jas mar aon en Nee, gij trekt.
Voor de revue van de 90-jarige Gestelse amateurtoneelvereniging O.K. (Onderling Kunstgenot) bedacht hij schitterende melodieŽn bij enkele liedteksten in dialect van Hans Lakwijk. Vervolgens zong hij de liedjes zelf in, zodat de toneelgroep ermee aan de slag kon. Nu blijken die door Faas ingezongen Brabantse liedjes zo mooi, dat we hem vroegen of we het liedje Achter de geraniums op de cd van Brabants 23 mochten plaatsen. Het betreft een eenvoudige huisopname, maar niettemin komen daarop Faas Sengers' goede dictie en bijzondere stem uitstekend tot hun recht. Bovendien zingt hij in mooi Meierijs dialect. Het is te hopen dat we in de nabije toekomst meer gaan vernemen van dit onmiskenbare talent. Voor volgende cd's van Brabants willen we graag nog eens gebruik maken van zijn 'ingezongen' voorbeeldliedjes. Daarbij staat Ik kan nie mee, een echt toppertje, bovenaan ons verlanglijstje.
We zijn Pieter Verbruggen en Henk Verhagen erkentelijk, omdat zij ons attendeerden op dit talent. Het zou voor Faas goed zijn als de droom van een eigen cd verwezenlijkt werd.

terug naar Faas Sengers

Deze pagina is bijgewerkt op