Eindhovens Dagblad op het web

Prachtige muziek van een echte mens

EINDHOVEN - Vier keer volle bak in het muziekcentrum. En op zaterdagavond staat het gastenboek al tot voorbij de zondag vol met loftuitingen en bedankjes. Gerard van Maasakkers is na dertig jaar populairder dan ooit.

Van Maasakkers pakt zijn jubileumfeest groots aan. Hij heeft zijn Vaste Mannen uitgebreid met twee uitzendkrachten en het achtkoppig Magogo kamerorkest. Allemaal vaklui, die zich prima schikken in hun begeleidende rol. Zelfs de speciale gasten Frank Lammers, Jetix-ster Jelle Amersfoort, de Limburgse grootheid Frans Pollux en de Nuenense brassband De Vooruitgang zijn ondergeschikt aan één man. Want er is er maar één waar iedereen voor gekomen is.
Al die extra slagroom en versiering is mooi, natuurlijk. Maar in wezen had Onze Gerard hier ook in zijn eentje met zijn gitaar kunnen staan.
Want het gaat bij hem om de inhoud, de liedjes. En die pareltjes van Van Maasakkers zouden ook met een karige begeleiding tot hun recht komen. Sterker nog: omdat het even duurt voor de geluidsmix tot een uitgebalanceerde helderheid komt, zijn de teksten in de eerste nummers niet altijd goed te volgen in de drukke muzikale begeleiding. De jubilaris wordt duidelijk geïnspireerd door zoveel moois en krijgt vocaal vleugels. Wie deze man nog altijd verbindt met geitenwollen sokken en folk, moet echt zijn kompas eens bijstellen. Van Maasakkers is een hedendaagse singer-songwriter en performer van de bovenste plank. Hij straalt vertrouwen en spelplezier uit en brengt de zaal in vervoering.
Zijn liedjes hebben de schoonheid van de eenvoud, ze zijn echt en raken je diep in je hart. Op Gerards fist krijgt iedereen waar ie voor gekomen is. Prachtige muziek van een echte mens.
Gaandeweg de avond klinken de Brabantse klanken van alle kanten om je heen, uit duizend kelen wordt meegezongen. En ik wil niet opscheppen, maar dit dialect is wel de meest muzikale variant van het Nederlands, met die zangerig-zachte G en de ronde klanken.

terug naar Gerard van Maasakkers

Deze pagina is bijgewerkt op