Eindhovens Dagblad op het web

Dialectprijs komt voor
Biemans onverwacht

Johan Biemans (75) uit
Bergeijk wint
De Vergulde Klomp’.

door Arnold Mandemaker

BERGEIJK - Sprakeloos is Johan Biemans niet snel. Maar de bekendmaking dat hij de Brabantse Dialectprijs 2008 ook bekend als 'De Vergulde Klomp', heeft gewonnen, had wel voor even dat effect. „Het is verblijdend. je verwacht het niet", zegt de Bergeijkenaar. Waar hij de eer aan te danken heeft weet hij niet. „Misschien is het de leeftijd", gniffelt hij. „ Ik ben begin dit jaar 75 jaar geworden. Misschien dacht de jury wel: laten we hem die prijs maar geven voordat het te laat is." Als hij de overwegingen van de jury krijgt voorgelezen, waarin hij 'de verpersoonlijking van de verhalenverteller in het Brabants dialect' wordt genoemd, komt de gedachte aan een laatste eerbetoon weer naar boven: „Het lijkt wel een bidprentje. Dat zeg je niet over jezelf.
Biemans is eigenlijk al sinds zijn lagere schooltijd bezig met het opschrijven en vertellen van volksverhalen. „ Ik weet nog goed dat ik, in de vierde klas van de lagere school, mijn opstellen altijd moest voorlezen. ik weet niet wat de meester in mij zag. Aanleg, talent, misschien. Maar ik dacht altijd: de andere kinderen hebben toch k een opstel geschreven. Waarom mogen zij niet voorlezen." De onderwijzer heeft Biemans nog jarenlang gevolgd. „Als ik in de krant kwam of op de radio, kreeg ik altijd een briefje van hem."
In de loop der jaren schreef Biemans meer dan twintig boeken en talloze verhalen, gedichten en liedjes. Hij treedt regelmatig op en schreef een rubriek voor deze krant. Biemans begon met het publiceren van verhalen omdat hij Brabantse woorden en uitdrukkingen goed tot hun recht wilde laten komen. Met het toekennen van de Brabantse Dialectprijs wil de jury ook aandacht vragen voor de Brabantse volkscultuur, waarin 'stukskes' worden voorgedragen tijdens bruiloften en feesten.
De Vergulde Klomp wordt op 27 december uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Beurs in Sint Oedenrode. Die dag heeft voor Biemans een wel heel bijzondere betekenis: ,,Het is zowel de verjaardag van mijn moeder als de sterfdag van mijn vader. Ik vind deze derde kerstdag altijd een mooie dag om te vieren." Hij zal tijdens de uitreiking ook zeker een mooie voordracht houden, belooft hij. „Maar daar wil ik nog niets over vertellen, ik wil mijn kruit drooghouden."

Johan Biemans heeft zijn eigen website, waarop al zijn verhalen en voordrachten vanaf 1954 terug zijn te vinden: www.johanbiemans.nl.
terug naar Johan Biemans

Deze pagina is bijgewerkt op