Het Brabants Dagblad op het web

Vader en zoon Swanenberg delen Vergulde Klomp voor hun 'mooiste project samen'

TILBURG - De Brabantse Dialectprijs 2007, De Vergulde Klomp, is toegekend aan vader en zoon Cor en Jos Swanenberg uit Berlicum. Ze krijgen de prijs voor hun individuele prestaties voor het Brabants dialect en de manier waarop ze daarin samen optrekken.

Vader Cor Swanenberg was lang voor het mode werd bezig met het vastleggen en levend houden van het Brabants dialect. Al meer dan dertig jaar publiceert hij boeken, produceert hij lp's en cd's, schrijft hij radiocolumns, geeft hij lezingen, voordrachten en recitals. Niemand in de provincie kan bogen op zo'n langdurige, constante en intensieve inspanning voor het Brabants dialect.
Zoon Jos Swanenberg is met elan in de voetsporen van zijn vader getreden. Met name zijn publicatie over de plaatselijke en regionale vogelnamen in Brabant trok veel aandacht. Hij is consulent voor het Brabants dialect in onze provincie. Overal vind je zijn publicaties, en zijn werk voor het dialecttijdschrift Brabants is volgens de jury van De Vergulde Klomp van niet te onderschatten belang. Die jury vindt het boek 'Eige greij, 'n Meierijs woordenboek' misschien wel het mooiste project dat vader en zoon samen tot stand brachten.
De Vergulde Klomp is een initiatief van de Stichting Tilburgse Taol, een van de meest actieve dialectgenootschappen in Brabant. Vorige prijswinnaars zijn onder anderen de zangers en tekstschrijvers Gerard van Maasakkers, Tjeu Sijbers en Marja van Trier, liedjesverzamelaar Harry Franken, taalkundige en journalist Wim DaniŽls, de wetenschapper Toon Wijnen, verhalenverteller Willem Iven en de organisatoren van dialectactiviteiten Sjef van Schalen en de Stichting Brabants Dialectenfestival.
Zanger Nico van de Wetering uit St. Oedenrode ontving de Klomp bij wijze van aanmoediging. Eťn keer is de prijs postuum uitgereikt: aan Frans Verschuren, de overleden dialectpromotor van West-Brabant.
De twaalfde vergulde klomp wordt op 29 december uitgereikt in De Beurs in Sint-Oedenrode.Deze pagina is bijgewerkt op