De Rucphense bode op het web

LIEDJES UIT HET LEVEN GEGREPEN

Adri Hoppenbrouwers
presenteert nieuwe cd

RUCPHEN - Adri Hoppenbrouwers-van Erck is gepassioneerd door het Brabants dialect. "Ik hoop dat mijn optreden en mijn liedjes ertoe bijdragen dat het Brabants dialect behouden blijft", aldus Hoppenbrouwers. 't Ies ammel wa' Is de titel van haar nieuwe cd waarop 16 liedjes staan. "Ze zijn gezongen In het dialed van Zundert met af en toe een Rucphens accent", zegt de al bijna 50 jaar in Rucphen woonachtige, maar in Zundert geboren, artieste.

Door Anny Lauwerijssen
In Cultureel Centrum Van Gogh in Zundert wordt zondag 28 januari de nieuwe cd van Adri Hoppenbrouwers gepresenteerd.
Om 14.00 uur verzorgt Adri Hoppenbrouwers een optreden.
In dialect houdt ze haar verhaal en zingt ze de liedjes die op de nieuwste cd staan. Laura van den Hout begeleidt haar op accordeon. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal.

Zelf geschreven
Alle teksten van de nummers die op cd staan, zijn door Adri Hoppenbrouwers zelf geschreven. Vrijwel alle muziek, met uitzondering van een paar nummers op een bekende melodie, is van haar hand.
'De titel van de cd heeft een dubbele betekenis", doet Adri Hoppenbrouwes uit de doeken. "Op de eerste plaats verwijst hij naar de uitdrukking van haar echtgenoot Fons, die nadat hij op tv iets heeft gezien, zegt: " 't les ammel wa." Op de tweede plaats verwijst de titel naar de verschillende liedjes die op de cd staan en over van alles gaan. In het Nederlands gezegd 'Van alles wat'. Verschillende onderwerpen komen in haar liedjes aan bod.
Over Zundert staat een nummer op de cd. "Hoewel ik in Rucphen goed ingeburgerd ben, blijft de plaats waar ik geboren ben en mijn jeugd heb doorgebracht, toch trekken. Ik word emotioneel zodra ik in een lied de naam Zundert hoor."
Ook brengt ze in één van de nummers 'Ne Biezondere Mééns' een ode aan haar vader en staat er een liedje op over 'Den Buukentuín'. In een ander liedje 'Het huidige Testament' vraagt ze zich af hoe het zou zijn als Jezus weer eens terug zou komen en in 'Pesjoen' komen de liefhebbers van rapmuziek aan hun trekken. "De liedjes op de cd zijn allemaal uit het leven gegrepen, ze zijn ontstaan door bepaalde uitdrukkingen.
Er zijn mouwschuddertjes bij, liedjes die iedereen mee kan zingen, en er zijn liedjes bij met een serieuze inslag", volgens de maakster van de cd.

Laatbloeier
"Ik ben een laatbloeier", zegt Hoppenbrouwers. Slechts drie jaar is ze bezig met het Brabants dialect. De passie voor het dialect is ontstaan door wijlen Frans Verschuren, bekend van het 'Brabantse Uurtje’ het programma dat elke zondagmiddag uitgezonden werd door Omroep Brabant Radio.
Sinds enkele maanden is de naam van het programma veranderd in 'Brabant leeft' en is de uitzending elke zondag van 12.00 tot 14.00 uur. Regelmatig werkt Adri Hoppenbrouwers mee aan het programma. In het dialect leest ze haar verhaaltjes voor. Sinds het overlijden van Frans Verschuren is ze in zijn plaats gekomen.
Ook schrijft ze in de Zundertse Bode 'Bij Jantje van Nille op de koffie' en in de Willebrorder heeft ze de rubriek 'Wa'k zèège wouw'.
Sinds één jaar treedt ze op bij allerlei verenigingen, meestal samen met accordeoniste Laura van den Hout. Ze vertelt anekdotes en zingt liedjes in het Brabants dialect.
"Alles live gezongen. Want van playbacken hou ik niet ", besluit Adri Hoppenbrouwers.

terug naar Adri Hopenbrouwers

Deze pagina is bijgewerkt op