Het Brabants Dagblad op het web

’Lijst 13? Oh, Ferry van der Zaande’

Door Rob Oostelbos

Tilburg - Twaalf partijen doen in Tilburg mee aan de verkiezingen op 7 maart. En Lijst 13 dan met die gepimpte Opel Manta?

Een Opel Manta in de Heuvelstraat. Zwarte ruiten, brede uitlaat, doodskoppen ventieldopjes. Affiches met Lijst 13 erop. Grote luidsprekers met tape op het dak vastgeplakt. En een stadswacht die zegt dat er in de Heuvelstraat na 11 uur geen auto’s mogen rijden en zeker niet met tachtig per uur. „Straks op de Heuvelring als die weer open is.“
Ondertussen schallen loeihard teksten in platter dan plat Tilburgs uit de luidsprekers. ’Stèmmuh is fèèn. Kunde stèmmuh, stèm dan meej. Witte wè stèmmuh is? Hökske in, potlôodje vatten, vakske rôod kleuren. Dès stèmmuh.’

Oer-Tilbo
Verbaasde omstanders die vervolgens in een deuk liggen van het lachen. „Oh, ’t is die gekke Ferry van der Zaande“, klinkt het ineens als het portierraam omlaag gaat en ’zijn pop’ tevoorschijn komt.
Inderdaad: Ferry van der Zaande. De oer-Tilbo, een werkelijk hilarische creatie van Frans van der Meer. Gaat Ferry écht de politiek in? „Nee“, zegt gemeentevoorlichter Brugt Groenevelt. „We zetten hem in om mensen naar de stembus te krijgen.“ Lekker ludiek. LFZ: Lijst Ferry van der Zaande. Op TV13 zullen in de aanloop naar 7 maart de gisteren opgenomen reclamespotjes te zien zijn.
Ferry van der Zaande inzetten is eigenlijk als een grapje ontstaan in het gemeentehuis. Het bleef rondzingen tot iemand zei: ’Waarom niet?’ Van der Meer wilde natuurlijk wel meewerken. Dit soort klussen ligt hem wel. Dus een officieel voorstel naar het college, dat er ja tegen zei. Begrijpelijk om eens niet serieuze middelen in te zetten. Traditioneel maken in verhouding tot andere grote steden nog steeds veel te weinig Tilburgers de gang naar de stembus. De gemeente wil daar onderhand van af.

terug naar Frans van der Meer

Deze pagina is bijgewerkt op