BN DeStem op het web

Smidje Verholen al 25 jaar gevraagd

Door Jeannine Hermans

ROOSENDAAL – Ze maken geen cd's, ze vechten niet om een plek in de Top-40, en toch zijn ze onnoemelijk populair. Smidje Verholen bestaat 25 jaar.

“Volksmuziekgroep”, tja, omschrijf het maar eens. Jac Bastiaanse en Hans Luijten kijken mekaar aan. Geen “volkse” muziek zoals die van Frans Bauer en Jan Smit. Maar “folk” is ook niet het goeie woord. Na lang dubben zijn ze eruit. “Het zijn gezongen verhalen over spokerijen, pesterijen, vrijerijen en schijterijen.”
Het vereist een snelle pen om het tweetal te volgen. In '92 schreef collega Joyce Ernest al eens een lang verhaal over de groep. “En d'r is sindsdien niks veranderd”, klinkt het aan het begin van het gesprek. Waarna het tweetal ruim een uur lang debatteert over wat en wie Smidje Verholen nu eigenlijk is. Hans Luijten en Wim Ernest zaten toentertijd bij de dialectwerkgroep Oons Taoltje. “Maar we hadden een hekel aan discussies over of dat ”stripkes” naar voor of naar achter moesten staan op een woord. We gingen liever met een cassetterecorder naar oude mensen en namen liedjes van vroeger op. Daarmee stonden we uiteindelijk op het Tongerloplein, met viool en fluitbegeleiding door twee kinderen uit mijn klas”, vertelt Luijten.
Het was een succes, en Patrick Meuldijk en Jan Rovers, samen met Wim Ernest leden van het eerste uur, moesten met een rotgang een repertoire uit de grond stampen.
Smidje Verholen was geboren, genoemd naar de smid die drie keer zijn ziel aan de duivel verkocht, tóch een plekje in de hemel veroverde, maar besloot dat het op aarde toch beter was. Kinderen mochten niet 's avonds optreden en dus kwam Klaartje Koenraad de gelederen versterken. Zij werd na een tijd weer opgevolgd door violiste Astrid IJzermans. Sinds jaren alweer bestaat de groep naast Luijten en Bastiaanse uit Rietje Mahieu, Paul van Hulten en Roy Kivit. Ze hoeven nooit zelf een optreden voor te bereiden, Smidje Verholen wordt gevráágd. In Hoeven zongen ze ooit voor dertig nationaliteiten. En onlangs stonden ze op de vrijwilligersdag voor een bomvolle schouwburg De Kring. “Niet alleen Spanjaarden, Ieren, Schotten of noem maar op zoeken met volksmuziek hun roots, wij hebben dat net zo goed”, verklaart het tweetal het succes. Het is een fors uit de hand gelopen hobby. De groepsportemonnee is steevast zo goed als leeg. Instrumenten en hun pilske betalen ze zelf. Wie hen uitnodigt, is geen kapitalen kwijt. “Wij brengen een stukske gezelligheid. En dat blijven we doen, zolang het publiek van ons houdt.”
“25 jaar Smidje Verholen” wordt 25 november gevierd met een reünie in buurthuis Keijenburg. Daarvoor zijn 300 kaarten verkrijgbaar.


Deze pagina is bijgewerkt op