Eindhovens Dagblad op het web

Gerard van Maasakkers
is relaxter dan ooit

Hoog niveau in nieuw
programma 'Zicht'
overeind gebleven.

door Henk Hoogenstraaten

EINDHOVEN - 'Achterland' was indrukwekkend. Vaders dood maakte het beste los in liedschrijver/zanger Gerard van Maasakkers. Beter kon niet. Of toch? Met zijn nieuwe programma 'Zicht' bestendigt hij het niveau.
Een rode draad is minder herkenbaar, of het zou liefde moeten zijn. Maar in zijn diversiteit kent 'Zicht' zeker net zoveel sterke nieuwe nummers. Bovendien dragen 'oudjes' als het roerende 'De klok in de Kamer' en 'Cis Verdonk' nieuwe, donkerder jasjes. Van Maasakkers zingt en beweegt meer ontspannen dan ooit. Gedurfd klinkt de samenzang. Zijn Vaste Mannen op drums, bas, toetsen en gitaren spelen met plezier. Geolied gaat het van intieme speeldoosgeluidjes tot stevige rockabilly, van inventief percussie-onweer tot symphonische rock. Subtiliteit, spanning en dynamiek voeren de boventoon.
Met weinig woorden zegt hij veel. 'In zunne kop kan ie alles' zingt-ie treffend over de dwarslaesie-patiŽnt wiens oog valt op Eva van de thuiszorg. 'As ge nie' ontroert met het eenvoudige 'zusje, kusje, dag Marijke.:.'
Zijn zus werd amper drie; een delicaat onderwerp dat hij indringend bezingt zonder vals sentiment. Typisch Van Maasakkers is dat hij daarna meteen de stemming ombuigt met een vrolijk deinend ‘Efkes Weg'.
Enkele nummers ondersteunt hij met imposante filmbeelden. Zo vormen knokige Van Gogh-personages het decor, tijdens 'De zoon van de dominee' waarin Van Maasakkers de schilder dichterbij haalt met ondermeer citaten uit de brieven naar zijn broer Theo.
'Zicht' is als alle vorige progamma's een mix van oud en nieuw. Minstens vier van de tien nieuwe nummers zullen straks bij de 'gouwe ouwen' worden ingelijfd. Naast 'In zijne kop' en 'As ge nie' zijn dat het liefdevolle 'Gij en ik' met een fraaie melodielijn en de geheide meezinger 'Hier'. 'Hier heur ik thuis, hier heur ik thuis, waor ik ook hene gao, hier heer ik thuis'. Het Brabants volkslied als het ware, ware het niet dat het woord Brabant er niet in voorkomt...

terug naar Gerard van Maasakkers

Deze pagina is bijgewerkt op