Het Brabants Dagblad op het web

De nostalgie van een Brabantse kerst

door Will Bax

Vooral 50-plussers bezochten de negende editie van het Brabants kerstconcert in het Berlicumse Durpsherd. Beide voorstellingen met Lya de Haas en Cor Swanenberg waren een groot succes.

Berlicum - Het publiek hing zaterdagavond aan de lippen van schrijver/ verteller Cor Swanenberg, toen hij afgelopen zaterdag ’Mieke Bessem’ in de zeggingskracht van het dialect voorlas. Has van Rukven alias pater Fulco van der Heijden, schreef het ijzersterke kerstverhaal, dat zich afspeelt in het Berlicum van weleer: „Mieke Bessem waar ’n aauw wefke, d heel lang geleje op de Hooghij wnde, hilleml moeierziel alleen, in n’ n klin huiske wnde?’ ‘? en nou zaat te ze te waachte tot de moor ging zinge en ze docht nao. D doen d’r veul mi de mi de Krstmis en Mieke dus ook. ‘Al drtig jaor geleje waar ’t d Toon verongelukt waar’, docht ze bij d’r ige‘ ‘en al zestien jaor geleje d onze Piet weggeloopen is, mar ’t engeletjeknik zal ‘m wl hlpe. Onze Lieven Heer is mi z’n slore,‘ docht ze en kiek nog’s nor de krintenmik op toffel. Buite laag alles onder de sneuw: de mastebosse,de bospijkes en wijerop de Koesteeg. ’ t Z lastig loope zen ze had d’r zwartgelakte riemklunkes al klaor staon. Innins hurde ze voetstappe in de sneuw. Wie kos d nou zen, zo laot in de naacht ? ?’

Gevoelige snaar
Ook de Brabantse zangeres Lya de Haas raakte meteen de gevoelige snaar tijdens het intieme Kerstconcert, waarin de kerstboodschap en ook de humor niet ontbraken. Begeleid door Henny Korsten en orkest bracht zij tussen de gitaar - instrumentaaltjes door innemend een aantal Brabantse kerstliedjes. Onder meer het eigengeschreven ’Winterland in Brabant’ ,‘Kerstspel‘ en het maatschappijkritische ‘Wor ‘t um gu’. De ’Vierde kunning’ van Ad de Laat, was n van de hoogtepunten. Deze koning, die in januari ‘m prd en kaar n Betlehem vertrekt kmt m de krommen rrem, hij moet bij t kiendje Jezus zen. Hij ruupt en zwaait n alleman en vreugt: h ’k nog d’n tijd vur ’n bkske koffie en w buurt, Betlehem is nog zo wijd..’
Een andere hoogtepunt was het diepzinnige ‘Umweg’, eveneens van De Laat, dat Swanenberg indrukwekkend vertolkte met Henk Verhagen op accordeon. „Ik probeer er elk jaar meer diepte in te brengen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je over het leven nadenkt. Met name in dit seizoen kom je tot inkeer,“ zegt de 62 jarige schrijver/ verteller tijdens de pauze.
Vanwege de belangstelling voor het Brabantse Kerstconcert, waar hoofdzakelijk vijftig plussers van heinde en ver op afkomen, heeft ook de negende editie twee voorstellingen, zaterdagavond en gistermiddag.

Geweldig
Het geheim van het succes is volgens De Haas ’gezelligheid, lekker muziek maken, niet te moeilijk doen en hl vl van de mensen houden’. „Geweldig, om z in de kerststemming te komen. Wat wij horen z herkenbaar. Onze vader, die hier huisarts was, kwam altijd met dit soort verhalen thuis“, glunderen Elsje (56) en Loesje (54) Hoffman.


Deze pagina is bijgewerkt op