Het Brabants Dagblad op het web

Traditie en emotie beheersen 46ste Kwèkfestijn

door Jos van de Ven

Den Bosch - Het 46ste Kwèkfestijn kende zaterdag weinig verrassingen. Veni Vidi Vici won met een traditioneel nummer op een avond waarbij met veel emotie afscheid werd genomen van Peter van der Schoot.

Opmerkingen overdag, voorspelden al welke kant het dit jaar tijdens het Kwèkfestijn uit zou gaan. ’Mooi nie’ zou door de Oeteldonkse carnavalsclubkes op de manier zoals Spuit Elluf het zaterdag bracht, niet gespeeld kunnen worden en ’Zo’n dag als vandaag’ van Van Alles Wè was te commercieel. En inderdaad, Veni Vidi Vici won met een tradioneel Oeteldonks nummer: ’Ut zijn de Daoge...’ Een nummer met veel aanhankelijkheid voor Oeteldonk, zonder dat het lang zal beklijven.

Belediging
De jury kende Spuit Elluf nog wel de presentatieprijs toe, maar dat was feitelijk een belediging voor club, zangeres, componist en tekstschrijver. ’Mooi niet’ stond als een dijk, maar is voor Oeteldonkse begrippen net even te fris. Met ’Zo’n dag als vandaag’ stapte ook Van Alles Wè van het door hen zo vaak bewandelde pad, maar eindigden de broers Van Nimwegen als negende. De afgelopen jaren is het echter wel meer voorgekomen, dat een nummer van Van alles Wè pas veel later waardering kreeg en op het repertoir van veel clubkes verscheen.
Het 46ste Kwèkfestijn kende geen uitschieter. Of het moet het indrukwekkende ’afscheid’ zijn van de twee weken geleden plotseling overleden Peter van der Schoot, minister van Kwèkfestijn. De emoties gierden door een bomvolle pleinzaal - de gehele dag was het overigens erg druk - toen na enkele woorden van minister-president Rob van de Laar van de Oeteldonksche Club van 1882 het nummer ’Ooit’ van Ad Simons massaal werd meegezongen. Vingers zwaaiden de lucht in, Oeteldonkse dassen stonden strak tussen opgeheven armen.
De finale kende vervolgens een vlak verloop met tal van clubs die er elk jaar wel staan: No Nonsens - in 2002 en 2003 winnaar, zaterdag tweede -, de Piccolo, Dreuglôpers, Kwaoitongen en de Wima’s. Het paste perfect in het beeld van dit jaar: een aardig Kwèkfestijn, meer niet.

Uitslagen: 1. Veni Vedi Vici met ’Ut zijn de Daoge...’, 220 punten 2. No Nonsens met ’Ut hééle durp op stèlte’, 202pt. 3. Spuit Elluf met ’Mooi nie’, 190 pt. 4. Piccolo met ’Mun hele leven’ 5. Dreuglôpers met ’Gij ôk?’ 6. Jèntje Allenig+10=11 met ’’T is deur jou’ Kwaoitongen met ’Oeteldonk op stèlte’ 8. Wima’s met ’D’n Oeteldonkse weef’ 9. Van Alles Wè met ’Zo’n dag als vandaog’ 10. Ad Fundum met ’D’n Braojerd’ 11. Stiefels met ’Unne Oetel die geniet’.
Theater aan de Paradeprijs: Witte Tonnie’s. Brabants Dagbladprijs: Ut. Bambergersprijs: Gieters. Aanmoedigingsprijs: Astrant.

terug naar Oeteldonks Kwèkfestijn

Deze pagina is bijgewerkt op