De Stentor op het web

Hardenberger is gek
van Brabantse zanger

door Cor van Dalen

HARDENBERG - Het is een mooi verhaal: een Hardenbergse onderwijzer die helemaal gek is van een voor velen onbekende zanger uit Brabant. Maar als het aan Hans Heemskerk ligt komt daar snel verandering in.

Gerard van Maasakkers is de naam van de zanger uit het Brabantse Budel. Hans Heemskerk heeft alle, deels gesigneerde cd‘s van hem en reist al jaren door het hele land naar concerten. Maar hij wilde ook wel eens een optreden in eigen omgeving. Jarenlang zeurde hij directeur Jan Kroesen van theater de Voorveghter aan zijn hoofd. Steeds ving hij bot, maar dit jaar is Gerard van Maasakkers opgenomen in de programmering. Op vrijdag 17 september staat de zanger met zijn vierkoppige begeleidingsband De Vaste Mannen in de kleine zaal van theater de Voorveghter. Na eerst de maaltijd te hebben genuttigd in ‘huize Heemskerk‘. Fan Heemskerk is niets te dol.
De kaartverkoop mag dan via het Hardenbergse theater lopen, Heemskerk zet zich persoonlijk in voor de werving. Als het aan hem ligt zit de kleine zaal helemaal vol. ‘En heeft Kroesen er spijt van dat hij niet voor de grote theaterzaal heeft gekozen‘, voegt hij er met een dikke knipoog aan toe.
De liefde voor Van Maasakkers stamt uit de tijd van cassettebandjes en elpees. ‘Ik hoorde ooit het lied ‘Bloemen zijn rood‘. In die tekst zit een bepaalde onderwijsvisie die me raakte. Van die zanger wilde ik meer weten en ik ben gaan zoeken.‘ Hans Heemskerk moest er voor naar Brabant, tikte daar twee elpees op de kop, bezocht optredens en was verkocht. ‘Familieleden en vrienden gingen mee. Soms met frisse tegenzin, maar ze kwamen over het algemeen enthousiast terug‘, vertelt de Hardenbergse onderwijzer.

ALLEDAAGSE LEVEN

Wat hem zo aanspreekt in de Brabantse zanger? ‘Hij bezingt dingen uit het alledaagse leven. Hij haalt ook veel uit zijn eigen leven en daar herken ik dingen uit mijn eigen jeugd uit.‘ Gerard van Maasakkers zit al meer dan 25 jaar in het vak. In het verleden schreef en zong hij in het Brabants dialect. ‘Ik kon die teksten goed verstaan, waarschijnlijk omdat mijn familie van moeders kant uit Brabant komt. Tegenwoordig brengt hij een Nederlandstalig repertoire met flinke Brabantse tongval. Hij is nu ook bekend in Hilversum en zijn muziek wordt regelmatig gedraaid op de nationale zenders door Jacques Klöters en Mart Smeets. Hij treedt ook steeds vaker boven de grote rivieren op. Zijn landelijke doorbraak zit er aan te komen‘, voorspelt Hans Heemskerk, die zegt dat het repertoire van Gerard van Maasakkers de nodige overeenkomsten vertoont met zijn Limburgse collega Gé Reinders.

terug naar Gerard van Maasakkers

Deze pagina is bijgewerkt op