BN DeStem op het web

Brabants Uurke galmt door de St. Janskerk

Door Paul Schepers

ROOSENDAAL – Als de voormalige St. Janskerk ooit de cultuurtempel van Roosendaal wordt, moet er nog veel geïnvesteerd worden om de akoestiek op orde te brengen en de kerk voor een breed cultuurpubliek aantrekkelijk te maken.

Gistermiddag tijdens de live uitzending van het Brabants Uurke door Omroep Brabant was het geluid abominabel slecht. De klanken van de verhalenvertellers en muziek galmden door de kerk en vooral de echo, die deels werd veroorzaakt door de grote geluidsboxen stoorde het publiek. „Aan de akoestiek moet inderdaad iets gedaan worden. Vooral de zijbeuken van de kerk veroorzaken de galm. Maar dit probleem kan opgelost worden“, bezwoer Ton Vermast van het kerkbestuur.
Ondanks de ‘geluidshandicap’ genoot het publiek van de streektaalmiddag waar de Roosendaalse formatie Smidje Verholen en de Bergse groep ’t Meziekske, een aantal nummers in West-Brabants dialect speelden.
Verhalenverteller Michel de Koning uit Wouwse Plantage ging terug naar het vroegere kerkbezoek en het verpachten van de ereplaatsen in het Godshuis. De Roosendaler Ton Steendijk bracht in Roosendaals dialect het verhaal van een etterbakje uit zijn leven als docent, terwijl Jan van Nassau het gedicht ‘Onze jonge tijd’ van de legendarische Roosendaler Ciske Dekkers voordroeg.
De Brabantse cultuurgedeputeerde Wim Luijendijk was naar Roosendaal afgereisd om het eerste exemplaar van het kwartaaltijdschrift over het Brabantse Dialect van de stichting ’t Brabants in ontvangst te nemen.
„Dit blad is een goede aanvulling om de aandacht voor de vele Brabantse dialecten te versterken“, aldus Luijendijk.
Het eerste Brabants Uurke in de voormalige St. Janskerk trok zo’n tweehonderd belangstellenden.


Deze pagina is bijgewerkt op