Het Brabants Dagblad op het web

‘Brabanders hebben veel
te weinig taaltrots’

Door Will Bax

Tijdens de Brabantse dialectenmarkt in Berlicum werd het ‘Kwartjesvolk’ zaterdag met de Ad de Laatprijs onder-scheiden.

‘Het Brabants dialect is echt op zijn retour. Over vijftig jaar praat niemand het meer’. Met deze stelling gooide Wim DaniŽls (49) op de vijfde Brabantse dialectenmarkt de knuppel in het hoenderhok. Onder leiding van de Eindhovense schrijver / columnist ontstond in de Berlicumse Durpsherd een levendige discussie tussen forum, radiomakers en de artiesten, die later op de avond ook op het podium stonden.
Het select gezelschap, dat zich bezig houdt met het Brabantse dialect, constateerde dat het verlies van zijn moedertaal mede door maatschappelijke invloeden, nauwelijks tegen te houden is. De aanwezigen staken de hand ook in eigen boezem. ,,Wij hebben veel te weinig taaltrots.”
,,Jullie hoeven niets. Maar wil je vechten voor je dialect, dan moet je dat meer praten. In allerlei situaties”, adviseerde DaniŽls.

Limburgers
,,Wij liggen straatlengten achter op de Limburgers”, bevestigde ook schrijver / verteller Cor Swanenberg. Hij merkt, dat Brabanders onder de veertig nauwelijks meer hun streektaal spreken. Ook Piet Pels, die goede zaken deed met de verkoop van tweedehands platen, boeken en cd’s, erkende, dat het Brabants dialect een aflopende zaak is. ,,Maar wij kunnen nog geluk hebben, als een Brabantse band landelijk een hit zou scoren.”
Alhoewel de Zeelandse groep Kwartjesvolk nog niet zo ver is, werd zij vanwege haar verdiensten voor het Brabants dialect tijdens het evenement door Vriendenkring Vladeracken met de Ad de Laatprijs 2004 onderscheiden.

Kroon
,,Een kroon op ons werk”, reageerde mede-zanger / presentator Tinus Verstraten. Ook Hent van den Heuvel, Henk Merx, Gerard van der Schans, Jan en Tiny van Schijndel maken deel uit van de zesmansformatie uit Zeeland. Een optreden van het Kwartjesvolk is meer dan Brabantse liedjes zingen. Met veel humor is het een ware happening, zo bleek ook zaterdag in de volle theaterzaal.

Contact
Direct contact met het publiek is voor het Kwartjesvolk essentieel. Gezelligheid, lol, vrijheid en sfeer staan hoog in het vaandel. Het repertoire, waaronder een aantal luisterliedjes, is gedeeltelijk van eigen hand. Verstraten: ,,De rest is gejat. Ook Boh Foi Toch of Duitse en Ierse bands schrijven leuke melodieŽn.

terug naar Kwartjesvolk

Deze pagina is bijgewerkt op