Het Brabants Dagblad op het web

Ode aan Thieu Sijbers,
de Toon Hermans van het Zuiden

Thieu Sijbers dichtte, zong, vertelde en maakte cabaret in het Brabants dialect. Vijf jaar geleden overleed hij. Aanleiding voor een festival morgen in Sint-Oedenrode.

Thieu Sijbers, dichter, zanger en cabaretier, overleed vijf jaar geleden. Zijn werk wordt gezien als een 'monument van het Brabantse culturele erfgoed'.

Kuierde op Uuje op in
Of op Aaste op aon
Krijgde liggelijk buurt onderweege
Want waor Brabanders woone
En waor Brabanders gaon
Komde altij gemoedelijkheid teege


In dit weemoedig stemmende lied zingt Thieu Sijbers verder: 'Dè moeten we aon zien te haauwe'. Deze wens is de naam geworden van een stichting die morgen in Sint-Oedenrode een hommage brengt aan de 'Toon Hermans van het Zuiden.'
Het Brabants Dagblad heeft Thieu Sijbers zo ooit eens getypeerd en Nico van de Wetering zal wel gek zijn om zo'n geweldig compliment niet te gebruiken. Van de Wetering heeft iets met Sijbers. En niet alleen omdat hij zijn neef is. Tijdens zijn eigen muziekoptredens in het Brabants dialect mag Van de Wetering graag een lied van zijn oom ten gehore brengen en het publiek wijzen op diens unieke kwaliteiten.
Van de Wetering (49) stond aan de wieg van het festival. "Vijf jaar na zijn dood willen we nog een keer aandacht besteden aan zijn werk en aan zijn persoon", aldus Van de Wetering, inwoner van Sint-Oedenrode, de geboorteplaats van Sijbers. Het festival, dat overigens al lang en breed is uitverkocht, wordt gehouden op het Roois kasteel Henkeshage.
Sijbers was een halve eeuw lang intensief bezig met de Brabantse streektaal, terwijl hij de kost verdiende als gymleraar op een middelbare school in Veldhoven. Sijbers dichtte, zong en vertelde, maakte cabaret met veel woordspelingen en dubbele bodems, schreef liederen en gedichten.

Humor
De op 74-jarige leeftijd overleden Sijbers trad veelvuldig voor de radio op, hij maakte lp's en cd's, gaf gedichtenbundels uit. Zijn werk wordt gekenmerkt door humor en fijngevoeligheid, levenswijsheid en de kracht van de eenvoud. "De vruchten van zijn creativiteit zijn blijvende monumenten van het Brabantse culturele erfgoed", aldus Van de Wetering.
Hij treedt zelf op met liedjes van 'ome Thieu' tijdens de manifestatie, samen met Cor Swanenberg en Johan Biemans.

terug naar Thieu Sijbers

Deze pagina is bijgewerkt op