Het Brabants Dagblad op het web

Effe Rust

Een rustige rubriek Onder de loep vandaag. Loepkijker heeft namelijk een onderonsje met de Lithse wethouder Noud Bongers, die zondag zijn derde cd als Brabantse troubadour uitbrengt. Na Aachterum is 't kermis en 't Brabants ketierke het dit nieuwe schijfje Effe Rust. En Loepkijker is helemaal aangestoken door de Lithse dialectzanger. Effe Rust is niet alleen de titel van de cd van Bongers, het is ook de rode draad die door het werk loopt. "Er wordt heden ten dage veel te veel langs elkaar heen geleefd. Door de individualisering is er meer behoefte aan een moment van rust." Dat komt op de cd onder meer tot uiting in nummers over vissen en wandelen.
Een modern item, beaamt Bongers. Hij wil het imago van oubolligheid, dat op de Brabantse muziek rust, met Effe Rust doorbreken. Niet alleen met het thema, maar ook met een vlotter repertoire, een afwisseling in muzieksoorten en ritmes. Het zingen in dialect is echter gebleven, en zal bij hem ook niet verdwijnen, betoogt Bongers.
Hij ziet spreken in dialect ook niet als oubollig, maar merkt dat de belangstelling voor streektaal groeiende is. Bongers, die ook commissielid Dialectologie is bij het Noord-Brabants Genootschap: "Dialect is een stuk van ons erfgoed. Ik sta er verbaasd van dat we onze kinderen Duits, Engels en Frans leren, maar verzaken ons eigen taaltje door te geven. Brabant moet eigenlijk tweetalig worden, net zoals Friesland."
Tot zijn vreugde ziet hij dat bands als WC Experience in dialect zingen en succesvol zijn. "Het moet niet alleen met carnaval zijn dat er dialect wordt gesproken. Brabanders hoeven zich niet meer te schamen voor hun dialect."
Om dat nog een zetje in de goede richting te geven, zou er eens een Brabantstalig nummer in de top 40 terecht moeten komen, vindt Bongers. "Dat betekent een goede vitamine voor de muziek in dialect, zoals Bløf veel goeds heeft gedaan voor de situatie in Zeeland." Bongers, die de afgelopen vier jaar wethouder was in Lith, staat in het Maasland bekend onder de bijnaam 'de zingende wethouder'. Toch houdt hij beide hobby's - Bongers werkt als ambtenaar in Oss - gescheiden. "Anders had ik deze cd wel voor de verkiezingen uitgebracht." Zingen over politiek doet hij ook zelden.
Omgekeerd heeft zijn zangcarrière wel effect gehad op het werk als wethouder, maar alleen in positieve zin, denkt Bongers. "Je komt bij veel gelegenheden in veel verschillende plaatsen. Dan kijk je daar rond: wat doen ze er wel goed en wat niet. En daar kun je Lith aan spiegelen."

De cd Effe Rust wordt zondag gepresenteerd in gemeenschapshuis De Hoeve in Lith. De presentatie begint om 14.30 uur en wordt verzorgd door de Brabantse artieste Lya de Haas.
De internetsite van Bongers gaat zondag ook de lucht in: www.noudbongers.nl.

LOEPKIJKER

terug naar Noud Bongers

Deze pagina is bijgewerkt op