Oirschots Nieuwsblad


Koor B.A.T.S. viert 12,5-jarig jubileum

'Zingen is voor ons allemaal hobby nummer n'

OOSTELBEERS - Het begon allemaal met het zingen van een huwelijksmis in het Oude Kerkje in Middelbeers. 12,5 jaar later is het koor B.A.T.S. (Bassen, Alten, Tenoren, Sopranen) een begrip in de Beerzen en omstreken. De acht vocalisten en hun twee begeleiders vieren in het weekend van 9 en 10 maart 2002 hun jubileum met de presentatie van hun eerste cd in een avondvullend programma met muziek en amusement.

Door Erno Mijland

Engelstalige popliedjes, gospel, liedjes in het Brabants dialect en Nederlandstalig werk van Boudewijn de Groot tot Paul de Leeuw... het repertoire van B.A.T.S. heeft zich sinds het eerste optreden in 1989 behoorlijk verbreed. "Daardoor kunnen we op dit moment verschillende soorten optredens verzorgen", vertelt Peter Robben, toetsenman en arrangeur van B.A.T.S. "Die afwisseling spreekt ons enorm aan", vult zangeres Lia van Gestel aan. "We verzorgen nog steeds huwelijksmissen. Maar we doen inmiddels ook mee aan het gospelfestival in Oirschot, kerstvieringen in Acht en Goirle en een dialectfestival in Lieshout. Af en toe zingen we ook in kroegjes, bij feestelijke openingen of op markten. Bij optredens 'buiten de kerk' is de sfeer losser en ben je vrijer in je repertoire-keuze. Voor ons een leuke afwisseling."

Projecten
B.A.T.S. doet graag projecten die wat meer vragen dan alleen het zingen uit eigen repertoire, vertelt Robben. "Na honderd keer oefenen van hetzelfde liedje wil je wel eens wat anders. Dus zoeken we een extra uitdaging, bijvoorbeeld in onze optredens: het wordt weer spannend door de reacties van het publiek. Het meedoen aan wat grootschaliger projecten vind ik persoonlijk het leukst. Zo hebben we in 2000 meegedaan aan een toneelstuk ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Beerse afdeling van de boerenbond. Liedjes uitzoeken, arrangeren, reperteren, organiseren... zoiets vreet tijd en energie, maar het is hartstikke leuk om te doen."

Cd
Reden temeer om ook van het 12,5-jarig jubileum iets bijzonders te maken, vond B.A.T.S. "Het maken van een cd was een beetje een droom", vertelt Van Gestel. "We zeiden tegen elkaar: als we het nu niet doen, dan doen we het misschien nooit meer. We zijn er ingesprongen, zonder de begroting van tevoren sluitend te hebben. We nemen het risico van een paar honderd euro per persoon voor lief." Het koor koos ervoor alleen Engelstalige liedjes op cd te zetten. "Als je van alles wat pakt, wordt het een zootje", vindt Robben. "Nu vormt de cd een mooie eenheid, met toch de nodige afwisseling. Met 'No woman, no cry' hebben we een stukje reggae, met 'To my father's house' gospel en met 'You've got a friend' een echte popballad."

Ervaring
"Voor de opnames van de cd brachten we drie avonden door in de studio van Kees Krijnen in Hilvarenbeek. Dat was een hele ervaring", vertelt zangeres Lia van Gestel. "Het klinkt allemaal anders dan je gewend bent. Omdat je een koptelefoon op moet zetten, heb je minder contact met de anderen, waardoor je moeilijker op elkaar kunt inspelen. En dan waren er nog de zenuwen." Toen het koor dan ook de eerste opnames terughoorde was het even slikken. "Die afgeknepen stemmen! Gelukkig is het later allemaal goed gekomen, mede dankzij de professionele begeleiding van de studio."

Feestje
Op zaterdag 9 en zondag 10 maart verzorgt B.A.T.S een avondvullend jubileumprogramma met twee eigen optredens, een gastoptreden van kinderkoor De Beukenootjes uit Oostelbeers en een muziekkwis la 'Het Swingpaleis'. De cd zal tijdens de avond voor het eerst te koop zijn. Voor 10 maart zijn nog kaartjes te koop 4 euro inclusief een consumptie (kinderen tot 16 jaar 2 euro) bij Lia van Gestel, telefoon (013) 514 2026. Het optreden op zondag begint om 18.00 uur.

terug naar BATS

Deze pagina is bijgewerkt op